Σε αχαρτογράφητα νερά και πάλι η Βρετανία: Νόμιμο ή αντισυνταγματικό το κλείσιμο της Βουλής;

Newsroom Newsroom

Σε αχαρτογράφητα νερά και πάλι η Βρετανία: Νόμιμο ή αντισυνταγματικό το κλείσιμο της Βουλής;

Δεν είναι η πρώτη και, πολύ πιθανό, ούτε η τελευταία φορά που, λίγες εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολιτικές εξελίξεις στη Γηραιά Αλβιώνα παίρνουν δραματική τροπή, με άγνωστη έκβαση.

Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αιφνιδίασε, ζητώντας την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου, σχέδιο που ενέκρινε η βασίλισσα Ελισάβετ και το οποίο προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων από την πολιτική ζωή της χώρας, ένθεν κακείθεν του Brexit, την ανακοίνωση παραίτησης της ηγέτιδας του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας, Ρουθ Ντέιβινστον λόγω «πολιτικών διαφωνιών με τον Τζόνσον», αλλά και την υποχώρηση της λίρας.

Το αποτέλεσμα πολιτικού αυτού τακτικισμού ουσιαστικά περιορίζει δραματικά το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι βουλευτές για να επεξεργαστούν τα νομοθετικά μέτρα που θα αποτρέψουν ένα hard Brexit.

Μία ημέρα πριν, η προτιμώμενη επιλογή των βουλευτών που αντιτίθενται σε μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ήταν να περάσουν ένα νόμο που θα εξασφάλιζε άλλη μία μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του Brexit και θα αξίωνε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για συμφωνία κατέληγαν σε νέο ναυάγιο.

Όμως, τι ακριβώς συμβαίνει στη Βρετανία και πώς επηρεάζει η απόφαση Τζόνσον το μέλλον του Brexit;.

Τι είναι η αναστολή του κοινοβουλίου;

Η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι ένας επίσημος μηχανισμός που σηματοδοτεί τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου και, υπό φυσιολογικές συνθήκες, έχει διάρκεια λίγων εβδομάδων, προτού οι διαδικασίες ξεκινήσουν εκ νέου με την ομιλία της Βασιλίσσης. Συνεπάγεται την αναστολή των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων και των, υπό διαβούλευση, νομοσχεδίων.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved