ΚΟΣΜΟΣ

Επεισοδιακή διαδήλωση Ιταλών φοιτητών

Επεισοδιακή διαδήλωση Ιταλών φοιτητών
Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια φοιτητικών διαδηλώσεων...

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια φοιτητικών διαδηλώσεων εναντίον της μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων, που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να σπάσει τα φράγματα ασφαλείας γύρω από το Παλάτσο Μαντάμα, την έδρα της Γερουσίας. Οι φοιτητές απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και στη συνέχεια έριξαν αυγά και καπνογόνα στην είσοδο του κτηρίου.

Οι φοιτητές προσπάθησαν, επίσης, να δημιουργήσουν μία ζώνη περιφρούρησης, κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στην Κάτω βουλή, όπου η υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι παρουσίαζε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο. «Όχι στις μειώσεις», έγραφαν τα πανό των φοιτητών.

Η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε πολλούς νόμους τα τελευταία δύο χρόνια, που έχουν ως στόχο να μειωθούν κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες για την παιδεία και να εξαλειφθούν 130.000 θέσεις εργασίας, μέσα στην πενταετία 2009-2013.

Η μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων προβλέπει, επίσης, τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημίων, την εισαγωγή στα διοικητικά συμβούλια ειδικών εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στο Τορίνο, την Περούτζια και το Σαλέρνο, όπου ερευνητές κατέλαβαν τις στέγες των ιδρυμάτων τους.

Στην Πίζα, χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν πέντε γέφυρες στον Άρνο, παραλύοντας την κίνηση στο κέντρο της πόλης, ενώ στη Σιένα εκατοντάδες φοιτητές κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ροή Ειδήσεων