ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Επεμβαίνει και ο συριακός στρατός – Αναπτύσσεται στις πόλεις που «σφυροκοπά» ο Ερντογάν

Συρία: Επεμβαίνει και ο συριακός στρατός – Αναπτύσσεται στις πόλεις που «σφυροκοπά» ο Ερντογάν
Associated Press

Ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.

 

Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.

Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Νωρίτερα το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen μετέδωσε την πληροφορία ότι ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις.

Οι δύο πόλεις βρίσκονται στην ζώνη της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές δυνάμεις, που αποτελούν στόχο της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Τουρκία και οι συμμαχικές της ανταρτικές δυνάμεις στην Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» της Τουρκίας στη βόρεια Συρία για να απωθήσουν από την τουρκοσυριακή μεθόριο τις δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική οργάνωση», έχει μπει στην πέμπτη μέρα.

Στο διάστημα αυτό, τουλάχιστον 104 Κούρδοι μαχητές, καθώς και περί τους εξήντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει την έξοδο 130.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για έναν νεκρό δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά του.

Χτύπησαν κομβόι αμάχων και δημοσιογράφων

Στην περιοχή Ρας αλ-Άιν της τουρκοσυριακής μεθορίου, τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, η οποία έπληξε κομβόι αμάχων και δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Βρισκόμασταν στην φάλαγγα κούρδων αμάχων που στόχευσαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ-Άιν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά συνάδελφοί μας είναι νεκροί», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Στεφανί Περές, δημοσιογράφος της France Télévisions χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για έναν νεκρό δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά του.

Ερντογάν: Θα πάμε μέχρι τέλους

Τον μέχρι τώρα απολογισμό της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που πραγματοποιείται στη Συρία παρουσίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο έχουν «εξουδετερωθεί» 440 «τρομοκράτες» και έχουν χάσει τη ζωή τους 18 Τούρκοι πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έκανε ξεκάθαρη την πρόθεση της Άγκυρας να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη στην βορειανατολική Συρία. «Θα πάμε μέχρι τέλους» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Habeler» ο πρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας.

Μέχρι στιγμής οι τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 440 τρομοκράτες, 24 έχουν συλληφθεί και 26 παραδόθηκαν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα – πέμπτη μέρα των επιχειρήσεων – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης 18 Τούρκοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλά από τα θύματα είναι παιδιά. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου τη ζωή τους έχουν χάσεις επίσης δύο Τούρκοι στρατιώτες και δεκαέξι μέλη του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ. Σύμφωνα με μαρτυρίες στο Reuters, η κατάσταση στην πόλη Τελ Αμπιάντ είναι ακόμη ήρεμη.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας. Το υπουργείο προχώρησε επίσης σε ανάρτηση για τον βασικό αυτοκινητόδρομο στο Twitter.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος πρόκειται για την κεντρική οδική αρτηρία που είναι παράλληλη κατά μήκος με τα τουρκικά σύνορα στα βόρεια της Συρίας.

Δείτε βίντεο από τους ελέγχους στον αυτοκινητόδρομο:

«Η επιχείρησή μας δεν έχει στόχο τους Κούρδους. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη την λαμβάνουμε από τους Κούρδους της Συρίας», υποστήριξε στη «Sabah» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν επιτρέπουμε, ούτε θα επιτρέψουμε ένα κράτος τρομοκρατίας στα βόρεια της Συρίας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε επίσης ότι «αντιμετωπίζουμε όσους απειλούν τη χώρα μας με κυρώσεις. Έκαναν λάθος όσοι νόμισαν ότι θα κάνουν την Τουρκία να λοξοδρομήσει από τους στόχους της».

Κούρδοι της Συρίας σε ΗΠΑ: Είστε ανήθικοι

«Αφήνετε να μας σφάξουν». Αυτό είναι το δραματικό μήνυμα του ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, των Κούρδων της Συρίας δηλαδή, προς την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με αποκλειστικό έγγραφο που δημοσιεύει το CNN.

«Έχετε παραιτηθεί από εμάς», τονίζει ο στρατηγός των Κούρδων, Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί προς τον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού για την νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, Γουίλιαμ Ρέμπουκ.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από την σταρατιωτική επιχείρηση:

«Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατέψετε τους ανθρώπους, αλλά δεν θέλετε να έρθει και άλλη δύναμη για να μας προστατεύσει. Μας έχετε εγκαταλείψει. Αυτό είναι ανήθικο», προσθέτει ο Μαζλούμ.

Ζητά, τέλος, από τις ΗΠΑ είτε να σταματήσουν την τουρκική επίθεση είτε να επιτρέψουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να επιτύχουν μια συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό και τους Ρώσους συμμάχους τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Προελαύνουν οι Τούρκοι στη Συρία - Ερντογάν: Θα πάμε μέχρι τέλους - Σκοτώσαμε 440 «τρομοκράτες»

Εικόνες φρίκης στη Συρία: Τουρκικά αεροσκάφη «θέρισαν» 26 αμάχους – Βομβάρδισαν κονβόι δημοσιογράφων

Σχετικές ειδήσεις