ΚΟΣΜΟΣ

Φοβάται η Ουάσιγκτον τις απειλές του Wikileaks

Φοβάται η Ουάσιγκτον τις απειλές του Wikileaks
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για την επικείμενη νέα δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων από το WikiLeaks, που...

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για την επικείμενη νέα δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων από το WikiLeaks, που αναμένεται να συμπεριλαμβάνουν διπλωματικά τηλεγραφήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

"Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, ότι τα τηλεγραφήματα που θα διαρρεύσουν θα αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και χωρών", δήλωσε ο Κρόουλι.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι "γνωρίζαμε εξ αρχής ότι το WikiLeaks έχει στην κατοχή του τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

"Είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο το επερχόμενο πακέτο των εγγράφων να περιλαμβάνουν τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είμαστε σε επαφή με τους σταθμούς μας σε όλο τον κόσμο. Έχουν αρχίσει την διαδικασία της πληροφόρησης κυβερνήσεων ότι μια δημοσίευση εγγράφων είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον", είπε ο Κρόουλι.

Πρόσθεσε ότι τα διπλωματικά εσωτερικά έγγραφα --επικοινωνίες από πρεσβείες, προξενεία και άλλες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο-- "περιλαμβάνουν συζητήσεις που κάνουμε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με πολίτες".

Η διάρρηξη της "εμπιστοσύνης" θα έχει "συνέπειες", επισήμανε. "Οι αποκαλύψεις αυτές. . . θα δημιουργήσουν εντάσεις στις σχέσεις ανάμεσα στους διπλωμάτες μας και στους φίλους μας σε όλον τον κόσμο".

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέιβ Λέιπαν είπε ότι η δημοσιοποίηση της νέας παρτίδας εγγράφων είναι πιθανή "στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης" και ότι μπορεί να αναφέρονται σε ζητήματα που "άπτονται του υπουργείου Αμύνης".

Το WikiLeaks δεν διευκρίνισε τι θα συμπεριλαμβάνεται στην επόμενη αποκάλυψή του, περιοριζόμενο να ανακοινώσει ότι θα έχει "επταπλάσιο" όγκο από εκείνη των εγγράφων για τον Πόλεμο στο Ιράκ--που ήταν 400.000.