ΚΟΣΜΟΣ

Δεν κάνουν πίσω οι μεταλλωρύχοι στη Χιλή

Δεν κάνουν πίσω οι μεταλλωρύχοι στη Χιλή
Για 20η μέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στο μεταλλείο χαλκού «Κογιαουάσι» στη Χιλή, παρά τη χθεσινή απόφαση 30 ακόμη...

Για 20η μέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στο μεταλλείο χαλκού «Κογιαουάσι» στη Χιλή, παρά τη χθεσινή απόφαση 30 ακόμη απεργών να επιστρέψουν στη δουλειά τους.


Στελέχη της διεύθυνσης του μεταλλείου Κογιαουάσι -το οποίο ανήκει στις εταιρίες Xstrata και Anglo American--έλεγαν ότι 200 εργαζόμενοι, ή το 13% των 1.551 συνδικαλισμένων εργατών, έχουν σταματήσει την απεργία αφότου κηρύχθηκε, πάντως το συνδικάτο λέει πως εκτιμά ότι τα μέλη του τα οποία έπαψαν να απεργούν είναι πολύ λιγότερα.


Χθες Τετάρτη, παρήλθε η προθεσμία που είχε ορίσει η διεύθυνση του ορυχείου η οποία ανακοίνωσε ότι δίνει στους εργαζόμενους άλλες τρεις ημέρες προθεσμία για να αποδεχθούν την προσφορά της για τη συλλογική σύμβαση και προσφέροντας μπόνους 29.000 δολαρίων εάν δεχθούν να επιστρέψουν.


Όπως αναφέρει η διεύθυνση της εταιρείας, οι απεργοί που θα αποφασίσουν να συνεχίσουν την κινητοποίηση και μετά την Παρασκευή θα υποστούν μείωση του μπόνους που τους προσφέρεται στις 25.000 δολάρια.


Σημειώνεται ότι εάν αποδεχθούν την προσφορά για αύξηση μισθών 16,4% τους επόμενους 40 μήνες περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους τότε η απεργία θα έχει ουσιαστικά τελειώσει.


"Η στρατηγική της διεύθυνσης έχει σκοπό να υποβαθμίσει τους εργαζόμενους", είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στο μεταλλείο χαλκού Μανουέλ Μουνιός, με εκατοντάδες απεργούς δίπλα του. "Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο και δεν έχουμε καμιά βιασύνη να τους πιέσουμε".


Η διεύθυνση του Κογιαουάσι ανέφερε ότι η προσφορά της είναι "η τελική" και δε θα υπάρξουν άλλες διαπραγματεύσεις, ενώ χθες κατηγόρησε το συνδικάτο για "συστηματική παραπληροφόρηση που πλήττει τους εργαζομένους μας".


Η εργασιακή ένταση σημειώνεται ενώ η τιμή του χαλκού διεθνώς βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό. Η κινητοποίηση είναι η μεγαλύτερη σε ιδιωτικό μεταλλείο από το 2006 και σύμβουλος του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα κάλεσε τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

Ροή Ειδήσεων