ΚΟΣΜΟΣ

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ Αλβανός κατζητούμενος

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ Αλβανός κατζητούμενος
Ένας υπάλληλος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών παραδόθηκε χθες το πρωί στις ΗΠΑ μετά από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το...

Ένας υπάλληλος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών παραδόθηκε χθες το πρωί στις ΗΠΑ μετά από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο 27χρονος Αλμίρ Ράπο συνελήφθη στις 2 Ιουλίου μέσα στην ίδια την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, την ώρα που θα λάμβανε βίζα εισόδου από το αμερικανικό προξενείο.

Ο Ράπο κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για φόνο, απαγωγή, εκβιασμό, εμπόριο ναρκωτικών και συμμετοχή σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα που δρούσε στην περιοχή του Κουίνς. Αν βρεθεί ένοχος για τις κατηγορίες που του προσάπτονται, ο πρώην υπάλληλος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με τη θανατική ποινή.

Παρά τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων του, που ζήτησαν να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, αν δεν δοθούν εγγυήσεις ότι ο Ράπο δεν θα καταδικαστεί σε θάνατο, οι αλβανικές αρχές προχώρησαν στην παράδοσή του σε άνδρες του FBI.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο ζήτησε από τις αλβανικές αρχές να μην προχωρήσουν στην έκδοση του Ράπο στις ΗΠΑ, προτού αποφασίσει για το θέμα αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας. Όμως η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τις αλβανικές αρχές, οι οποίες δεν έλαβαν καμία εγγύηση από τις αμερικανικές αρχές για τη ζωή του πρώην υπαλλήλου του ΥΠΕΞ.

Η Αλβανία προχώρησε στην κατάργηση της θανατικής ποινής το 1995, που ήταν προϋπόθεση για να γίνει η χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ροή Ειδήσεων