ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εγκλωβισμένοι» στην Προανακριτική: Το σενάριο της φρουράς, η πόλωση και η… λύτρωση

«Εγκλωβισμένοι» στην Προανακριτική: Το σενάριο της φρουράς, η πόλωση και η… λύτρωση
INTIME

Θα μπορούσε να είναι και σενάριο θεατρικής παράστασης, επιθεώρησης δηλαδή για να ακριβολογούμε. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ με την άγρια κόντρα τους, αλλά και με την ρητορική τους μετέτρεψαν την προανακριτική επιτροπή για την λεγόμενη «σκευωρία Novartis», από δικαστικό σε πολιτικό ζήτημα.

Εδώ πρέπει – πρώτα από όλα - να σημειώσουμε πως είναι άλλο πράγμα το επονομαζόμενο «σκάνδαλο Novartis» και άλλο πράγμα η προανακριτική που γίνεται για την «σκευωρία Novartis» και η οποία διερευνά αν και κατά πόσον ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ενέπλεξε πολιτικά πρόσωπα χωρίς να έχει στοιχεία και αν παρενέβη στην έρευνα της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο Novartis.

Άρα μιλάμε για δυο διαφορετικές υποθέσεις παρά το γεγονός ότι ως ένα βαθμό επιχειρείται (κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ) ο συμψηφισμός τους.

Σε ότι αφορά το σκάνδαλο Novartis δεν έχει αποδειχθεί (μέχρι στιγμής) η δωροδοκία πολιτικών προσώπων και αν και η υπόθεση διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη, δεν έχουμε μάθει αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόοδος των ερευνών ούτε σε επίπεδο γιατρών, ούτε σε επίπεδο δημοσιογράφων και άλλων μη πολιτικών προσώπων. Κοινώς προχωράμε στο σκοτάδι.

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις χθες, μετά και την κατάθεση του Παναγιώτη Πικραμμένου ο Άρειος Πάγος επιστρέφει στη Βουλή την δικογραφία διότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικού προσώπου. O αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής έστειλε αμελλητί την κατάθεση του κ. Πικραμμένου στη Βουλή, καθώς σε αυτήν προσδιορίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- πολιτικό πρόσωπο, που φέρεται να είχε εμπλοκή στην έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, την περίοδο που ο φάκελος βρισκόταν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Το περιεχόμενο της κατάθεσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα συσχετιστεί με τη δικογραφία που σχηματίζεται από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, τα μέλη της οποίας διερευνούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω. Ότι τόσο ο κ. Πικραμμένος, όσο και οι υπόλοιποι που εξετάστηκαν έχουν δώσει κάποιο όνομα και όλα οδηγούν στο όνομα Παπαγγελόπουλου. Αυτή είναι η μοναδική εξέλιξη.

Τα υπόλοιπα που αφορούν την προανακριτική είναι γνωστά. Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκαν με τις εξαιρέσεις Πολάκη και Τζανακόπουλου και φαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο χάνεται η νομική ουσία του θέματος.

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν με τις συνεχείς αναβολές θα οδηγηθούμε σε υποβάθμιση της υπόθεσης η οποία θα «κλείσει» τελικά χωρίς ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια.

Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υιοθετεί την τακτική του… αντάρτικου σηκώνοντας όσο πιο ψηλά μπορεί το διαδικαστικής φύσεως ζήτημα των εξαιρέσεων Πολάκη – Τζανακόπουλου, ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει και το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης περί δωροδοκίας που πρακτικά έχει κλείσει από την προηγούμενη Βουλή.

Πάραυτα, ο κ. Τσίπρας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ευριπίδη Στυλιανίδη ζητώντας να επανεξεταστεί το θέμα περί ευθύνης υπουργών. Αν και το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 86 (περί ευθύνης υπουργών) συζητήθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θυμήθηκε το συγκεκριμένο άρθρο, προφανώς με αφορμή το «σόου» με Πολάκη και Τζανακόπουλο στην Προανακριτική. Επιχειρεί δηλαδή την πλήρη σύνδεση της προανακριτικής με το θέμα της δωροδοκίας υπουργών και βουλευτών, θέλοντας να δείξει ότι η ΝΔ το αποφεύγει γιατί έχει «λερωμένη την φωλιά της». Η ανακοίνωση περί κατάθεσης επιστολής σε άσχετη με το άρθρο 86 συνεδρίαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εισηγητή της ΝΔ στην Επιτροπή Αναθεώρησης, Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος είπε ότι η κίνηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά θεσμική διαδικασία.

Στην επιστολή του θέτει το ζήτημα της ερμηνευτικής δήλωσης στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, την οποία είχε εισάγει η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ) και είχε υπερψηφιστεί από 175 βουλευτές στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή και, συνεπώς, τώρα απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι για να ενσωματωθεί στο συνταγματικό κείμενο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι αυτή η ερμηνευτική δήλωση «έχει μέγιστη σημασία από πολιτική άποψη, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει την αξιοπιστία του…».

Τονίζει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ένα ειδικότερο ζήτημα, που αφορά την τρέχουσα έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της Novartis υποστηρίζοντας ότι «η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων».

Προσθέτει ότι «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Novartis, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παράγραφος 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά».

Πρακτικά, ο κ. Στυλιανίδης του απάντησε ότι το όλο θέμα έχει λήξει, αλλά του δίνει την ευκαιρία την ερχόμενη Δευτέρα 11 /11/2019 να γίνει συζήτηση στην Βουλή σε πολιτικό επίπεδο. Θα συζητηθεί δηλαδή ένα θέμα που δεν έχει τύχη συνταγματικής αναθεώρησης, μόνο και μόνο για να υπάρξει η απαραίτητη πόλωση εντός και εκτός Βουλής.

Η εξίσωση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο αφού μέχρι στιγμής, εδώ και 2 χρόνια, δεν έχει αποδειχθεί καμία δωροδοκία υπουργού, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι είναι από δύσκολο έως απίθανο να αποδειχθεί με ντοκουμέντα και αδιάσειστα στοιχεία ότι κάποιος πήρε «μαύρα» χρήματα.

Οι εποχές που τα χρήματα έμπαιναν σε λογαριασμούς (βλέπε χρυσές μίζες εξοπλιστικών κλπ) έχουν περάσει.

Συνεπώς ακόμα κι αν κάποιος χρηματίστηκε, σίγουρα δεν πήγε να τα βάλει σε τράπεζα.

Αν υπήρχαν τέτοια στοιχεία είναι απολύτως βέβαιον ότι η δικαιοσύνη θα είχε ασκήσει ποινικές διώξεις από την πρώτη στιγμή.

Πάμε τώρα στο επικοινωνιακό κομμάτι της υπόθεσης. Όσοι περιμένουν να δουν συλλήψεις και χειροπέδες στην Βουλή μάλλον δεν θα ικανοποιηθούν. Αυτό δεν το θέλει ούτε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι βέβαιον ότι θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να προστατευθεί το κύρος του κοινοβουλίου. Και αυτό είναι το σωστό.

Εκδηλώσεις οργής και διαμαρτυρίας θα γίνουν, αλλά μέχρι εκεί. Αν στην επόμενη συνεδρίαση της προανακριτικής δείτε την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την αίθουσα με πλακάτ και συνθήματα, μην εκπλαγείτε. Θα γίνουν όλα στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας, άντε και με λίγο «αντάρτικο».

Μην ρωτήσετε αν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για όλα όσα συνέβησαν ή αν θα πάει κάποιος/οι φυλακή.

Εδώ ισχύει η λαϊκή σοφία: «όλο μέλι μέλι κι από τηγανίτα τίποτα».

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στην Κέρκυρα: Ιερέας κατηγορείται ότι ασέλγησε σε ανήλικες (vid)

Σχετικές ειδήσεις