ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» Τραμπ - Ερντογάν on camera: Από τα κομπλιμέντα στα… καρφιά! (pics+vid)

«Πόλεμος» Τραμπ - Ερντογάν on camera: Από τα κομπλιμέντα στα… καρφιά! (pics+vid)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (13/11) ότι είχε μια «θαυμάσια, παραγωγική συνάντηση» με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας «μεγάλος οπαδός» του και χαρακτηρίζοντας «ειλικρινείς» τις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τόνισε ότι η Άγκυρα είναι ένας «μεγάλος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί βρίσκεται κοντά στο στόχο να αυξήσει τη συμβολή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο 2% του ΑΕΠ της.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση των δύο ηγετών ASSOCIATED PRESS

Ωστόσο, σχολιάζοντας την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, πρόσθεσε ότι δημιουργεί μια «πολύ σοβαρή πρόκληση» για τις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:

Για την οικονομική συνεργασία τους, είπε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν «τεράστιες δυνατότητες».

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της Συρίας, σχολίασε ότι η εκεχειρία, αν και «περίπλοκη», κρατάει και ευχαρίστησε την Τουρκία για τις προσπάθειές της.

Δείτε στιγμιότυπα από τη συνάντησή τους:

Τραμπ: Η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει περισσότερα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να πληρώνει περισσότερα για να καλύψει το κόστος διαβίωσης των Σύρων προσφύγων.

«Πιστεύω ότι ειλικρινά η Ευρώπη θα έπρεπε να πληρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία πληρώνει τα περισσότερα», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τόνισε ότι διατηρεί θαυμάσια σχέση με τους Κούρδους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως και ο Ερντογάν έχει «θαυμάσια σχέση» με τους Κούρδους. Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του είπε ότι η χώρα του δεν έχει κάποιο θέμα με τους Κούρδους αλλά με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Λίγο νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι τον θλίβει το γεγονός ότι ο Τραμπ και η Ρωσία παίρνουν στα σοβαρά τον Μαζλούμ Κομπάνι, τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κουρδική πολιτοφυλακή την οποία η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK.

Στο στόχαστρο της Τουρκίας οι Patriot

Ο Ερντογάν από την πλευρά του χαρακτήρισε «πολύ ειλικρινείς» τις συζητήσεις που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του. Όπως είπε, του δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot, στη σωστή τιμή.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να αγοράσει πυραύλους Patriot o «σουλτάνος»AP

Η Τουρκία, είπε ο Ερντογάν, κρατά αυτή τη στιγμή σε φυλακές περισσότερους από 200 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι χώρες από τις οποίες προέρχονται να πάρουν πίσω τους πολίτες τους.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ότι επέφεραν πλήγμα στην «αποσχιστική ατζέντα του PKK».

Τραμπ: Θα δώσω «λεπτομέρειες» από το τηλεφώνημα με τον Ουκρανό πρόεδρο

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε απόψε ότι θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του και θα δώσει στη δημοσιότητα αύριο το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο Απρίλιο.

Το τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου που είχαν οι δύο ηγέτες, στο οποίο ο Τραμπ φέρεται να ζήτησε από τον Ζελένσκι να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα σε βάρος του γιου του πολιτικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας που διεξάγεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε εξάλλου ότι δεν παρακολούθησε «ούτε ένα λεπτό» από τις σημερινές δημόσιες ακροάσεις των μαρτύρων στη Βουλή.

Λίγο νωρίτερα, οι Δημοκρατικοί της Επιτροπής Πληροφοριών απέρριψαν το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων τους να κλητευθεί ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που με την καταγγελία του στους ανωτέρους του πυροδότησε αυτήν την έρευνα.

Τα μέλη της Επιτροπής, τηρώντας τη γραμμή του κόμματός τους, καταψήφισαν το αίτημα που είχε υποβάλει ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Κόνγουεϊ, με ψήφους 13-9, στη λήξη της πρώτης ημέρας των ακροάσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο καιρός σήμερα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου – Πού βρέχει τώρα