ΚΟΣΜΟΣ

Σε διαθεσιμότητα τρεις στρατηγοί στην Τουρκία

Σε διαθεσιμότητα τρεις στρατηγοί στην Τουρκία
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε διαθεσιμότητα τρεις αξιωματικούς οι οποίοι φέρεται ότι...

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε διαθεσιμότητα τρεις αξιωματικούς οι οποίοι φέρεται ότι είχαν εμπλακεί το 2003 στην υπόθεση «Βαριοπούλα», σε μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.
Η δίκη των τριών αξιωματικών, δύο στρατηγών της Χωροφυλακής και ενός ναύαρχου, αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι τρεις απαλλάχθηκαν τη Δευτέρα από τα καθήκοντά τους με διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας.


Το σχέδιο συνωμοσίας που έλαβε την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Βαριοπούλα" προέβλεπε επιθέσεις σε τζαμιά και πρόκληση εντάσεων με την Ελλάδα ώστε να επικρατήσει χάος και να δικαιολογηθεί η πραγματοποίηση πραξικοπήματος εναντίον μιας κυβέρνησης "ύποπτης ότι θέλει να εξισλαμίσει στα κρυφά την τουρκική κοινωνία".


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τουρκικού τύπου η απόφαση αυτή της κυβέρνησης θα δημιουργήσει νέο επεισόδιο ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας.

Ροή Ειδήσεων