ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Γιατί «πνίγηκε» η Κινέτα; Μάχη με το χρόνο και τη λάσπη – Ζημιές σε 300 σπίτια

Κακοκαιρία: Γιατί «πνίγηκε» η Κινέτα; Μάχη με το χρόνο και τη λάσπη – Ζημιές σε 300 σπίτια

Μάχη με τις λάσπες δίνουν για δεύτερο 24ωρο οι κάτοικοι και οι  Αρχές της ΚινέταςΛέκκας στο Newsbomb.gr: Αυτά είναι τα αίτια της καταστροφής στην Κινέτα - Νίκος Χαρδαλιάς «Η φύση εκδικείται - Θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες καταστροφές». 

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Κινέτας που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Γηρυόνης» μετά τις μεγάλες ποσότητες βροχής που έπεσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο Newsbomb.gr για τις αιτίες που η Κινέτα «βούλιαξε» τα ξημερώματα της Δευτέρας (25/11).

Η μεγάλη ποσότητα βροχής αλλά και η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 αποτελούντα τα κύρια αίτια της καταστροφής στην Κινέτα από την κακοκαιρία "Γηρυόνης", σύμφωνα τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμη Λέκκα « Το κύριο αίτιο ήταν η ραγδαία βροχόπτωση. Όμως σε συνδυασμό με το ότι είχε καεί η περιοχή στις 23ης Ιουλίου του 2018 συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα. Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο νερό, στη λάσπη αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Περισσότερα από 300 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» και τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να έχουν ήδη πραγματοποιήσει ήδη περίπου 100 αυτοψίες στην περιοχή.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε και με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιά.

«Σώθηκαν ζωές.Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα στη Κινέτα. Το έργο όλων ήταν πολύ δύσκολο. Ξέραμε ότι θα χτυπήσει η κακοκαιρία και ήμασταν σε πλήρη ετοιμότητα γι αυτό και δεν θρηνήσαμε θύματα» επιπλέον θα πρέπει να τονίσουμε ότι και«η ΕΜΑΚ ήταν σε ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή να επέμβει». Όπως μας περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς «υπήρχαν κάποιες δύσκολες περιπτώσεις καθώς η στάθμη του νερού μέσα σε σπίτια κατοίκων ξεπερνούσε το 1 μέτρο».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν και άλλα τέτοια καταστροφικά φαινόμενα ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε χαρακτηριστικά «φυσικά και θα υπάρξουν. Η φύση εκδικείται» τόνισε στο Newsbomb.gr και πρόσθεσε «τις αυθαιρεσίες όλων των προηγούμενων ετών πληρώνουμε και θα συνεχίσουμε να τις πληρώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε φωτογραφίες της καταστροφής στην Κινέτα από την κακοκαιρία «Γηρυόνης»:

Με αφορμή την καταστροφή στην Κινέτα ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι «από την άλλη εβδομάδα, πέρα από τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τα οποία τα επτά είναι για την Περιφέρεια της Αττικής και είναι ύψους 150 εκατομμυρίων, θα προβούμε σε αντιπλημμυρικά έργα 350 εκατομμυρίων ευρώ στους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και στις γύρω περιοχές, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μπορούμε να έχουμε ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα».

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Αλβανία: Τρόμος από τα 6,4 Ρίχτερ - 2 νεκροί - Κατέρρευσαν πολυκατοικίες (pics&vids)

Φονικό το πέρασμα του «Γηρυόνη»: Νεκροί, ανυπολόγιστες καταστροφές και πόλεις θαμμένες στη λάσπη

Σχετικές ειδήσεις