ΚΟΣΜΟΣ

Το Ολοκαύτωμα τους χώρισε, η ζωή τους ένωσε

Το Ολοκαύτωμα τους χώρισε, η ζωή τους ένωσε
Ο πολωνός Wladyslaw Misiuna, μοιράστηκε τη συγκίνηση με την Sara Marmurek σε μια τρυφερή στιγμή...

Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Sara Marmurek στα 88 της χρόνια συνάντησε τον άγγελό της, μετά από 66 χρόνια.

Ο πολωνός Wladyslaw Misiuna, μοιράστηκε τη συγκίνηση με την Sara Marmurek σε μια τρυφερή στιγμή στη συνάντησή τους, στο αεροδρόμιο Κένεντι.
Η επανασύνδεσή τους είχε απόσταση …66 χρόνια από την προηγούμενη τους συνάντηση.

Η έφηβη τότε Sara ήταν κρατούμενη σε ένα Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης όταν ο νεαρός τότε Misiuna διακινδύνευσε τη ζωή του, προκειμένου να την σώσει.

Η Sara δεν είχε κανένα πρόβλημα, να αναγνωρίσει το σωτήρα της. Ο Misiuna που την γνώριζε σαν Zofia διαλύθηκε όταν την είδε και την φίλησε στο μέτωπο.
"Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα είμαι ζωντανός για να σε ξαναδώ», είπε ο 85χρονος Misiuna στα πολωνέζικα, ο οποίος με δυσκολία στέκεται στα παραμορφωμένα - από τους βασανιστές της Γκεστάπο - πόδια του.

Ο Misiuna, ο οποίος ζει στη Βαρσοβία και η Marmurek, ο οποία ζει στο Τορόντο, επανασυνδέθηκαν με τις προσπάθειες του "Jewish Foundation for the Righteous", στη Νέα Υόρκη.

Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν ένα σχέδιο ζωής να γιορτάσουν το Thanksgiving μαζί στο Long Island.

«Είναι επειδή εξ αιτίας του κατάφερα να αποκτήσω μιαν υπέροχη ζωή», δήλωσε η Marmurek, μητέρα δύο παιδιών με τρία εγγόνια και δύο δισέγγονα.

Ο Misiuna και η Marmurek, συναντήθηκαν κάτω από τα καταναγκαστικά έργα το 1943 που τους υπέβαλλαν οι Γερμανοί στην πόλη Radom.

Συγκλονισμένος από τον τρόπο που οι Εβραίοι βασανιζόντουσαν, ο Misiuna κατάφερε και πήρε την Marmurek και άλλες τέσσερις εβραίες γυναίκες και τις μετέφερε στο αγρόκτημα που διεύθυνε.

Για ένα χρόνο, ο Misiuna τους κράτησε στη ζωή με τα λαθραία τρόφιμα και φάρμακα γράφοντας ποιήματα για να συσπειρώσει το ηθικό τους.

Τον Ιούνιο του 1944, οι Γερμανοί απομάκρυναν τον Marmurek και τις άλλες γυναίκες για να πεθάνουν στο Άουσβιτς.

Όμως, χάρη στο Misiuna, είχε ισχυρούς λόγους για να επιβιώσει.

Όταν η Γκεστάπο έμαθε τι έκανε ο Misiuna, τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν σκληρά.
‘’Το σώμα μου βασανίστηκε, η ψυχή μου όμως έμεινε ζωντανή, μέχρι να την ξαναδώ πως ζει’’, είπε.

Ροή Ειδήσεων