ΚΟΣΜΟΣ

Η "Λισαβόνα-Βλαδιβοστόκ" περνά από την Μέρκελ

Η "Λισαβόνα-Βλαδιβοστόκ" περνά από την Μέρκελ
Η πρόταση του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, για μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών «από την Λισαβόνα στο Βλαδιβοστόκ» δεν...

Η πρόταση του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, για μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών «από την Λισαβόνα στο Βλαδιβοστόκ» δεν έτυχε θετικής υποδοχής από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να βάλει λίγο νερό στο κρασί του» δήλωσε η κα Μέρκελ, σε ομιλία της στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ρωσίας δεν πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση», εννοώντας τη δημιουργία μιας τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Ρωσίας, του Καζακστάν και τη Λευκορωσίας, κάτι που το Βερολίνο δεν βλέπει με καλό μάτι.

Για τον Πούτιν, το σημερινό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος. Η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η αμοιβαία κατάργηση του καθεστώτος των αδειών εισόδου (βίζες) είναι προϋποθέσεις απαραίτητες γι' αυτή τη συνεργασία, υπογραμμίζει ο Ρώσος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την προοπτική της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.