ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Ο «Ετεοκλής» σκέπασε την Αττική - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες (ΧΑΡΤΕΣ)

Καιρός: Ο «Ετεοκλής» σκέπασε την Αττική - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες (ΧΑΡΤΕΣ)
Pixabay

Καιρός: Καθώς βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε χθες (13/12) η ΕΜΥ, η κακοκαιρία με το όνομα «Ετεοκλής» που πλήττει τη χώρα, προκαλεί ήδη προβλήματα.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες σε όλη την Αττική, τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στα νότια και βόρεια του νομού.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Παράλληλα, προβλήματα έχουν προκληθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Στο κεντρικό Αιγαίο και το Στενό Καφηρέα οι άνεμοι φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ ενώ στο νότιο Ευβοϊκό τα 8 μποφόρ. Από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται κατά την κρίση του πλοιάρχου. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα. Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Κλειστοί δρόμοι στη Μακεδονία

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα στο Νομό Ημαθίας με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Νάουσας – Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, από το το 9 χλμ – μέχρι το 26ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Νάουσας/Τρία Πέντε Πηγάδια από το 10ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Στο Νομό Πέλλας οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρας και Κερασιάς/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, παραμένει σε ισχύ από τις 22 Νοεμβρίου η διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο 31ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πολυγύρου - Ιερισσού στο Πλατανόρεμα λόγω καθίζησης οδοστρώματος.

Στο Νομό Χαλκιδικής διακοπή κυκλοφορίας είναι επίσης σε ισχύ στον οικισμό Γαλήνη, στην Καλλικράτεια λόγω καθίζησης της χωμάτινης οδού, από το 8,1ο χλμ έως το 11,7ο χλμ της επαρχιακής οδού Βαρβάρας - Ολυμπιάδας λόγω πτώσης πετρωμάτων και στο 1ο χλμ Ορμύλιας - Βραστάμων λόγω υπερχείλισης του ρέματος και στο 1ο χλμ δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Μουδανιών - Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου λόγω υπερχείλισης ρέματος από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Στο Νομό Ημαθίας διακοπή της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ στην επαρχιακή οδό Κορυφής - Λιανοβεργίου, από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου έως την είσοδο του οικισμού Κορυφής, λόγω καθίζησης οδοστρώματος και στα τμήματα Βέροιας - Λαζοχωρίου και Βέροιας - Ταγαροχωρίου λόγω ανόδου των υδάτων του Τριποτάμου.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά ποιοι είναι οι κλειστοί δρόμοι:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Ηλεία: Κόπηκε ο δρόμος τη νύχτα στο Μουζάκι

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από κατολισθήσεις λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, «κόπηκε» ο δρόμος που οδηγεί από το Καράτουλα στο Μουζάκι.

Περίπου στις 4 τα ξημερώματα έγινε αντιληπτό πως είχε διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία στην περιοχή και με το πρώτο φως της ημέρας κινητοποιήθηκαν οι Αρχές ώστε να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Η πρώτη παρέμβαση που έγινε ήταν να καθαριστεί ο δρόμος από τους όγκους της λάσπης που «έπνιξαν» το σημείο.

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει και νέα κατολίσθηση και λασποροές να κλείσει ξανά ο δρόμος.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το βαρομετρικό χαμηλό που συνδέεται με την κακοκαιρία Ετεοκλής ακολουθεί ελαφρώς νοτιότερη από την αρχικά εκτιμηθείσα τροχιά.

Για το υπόλοιπο του Σαββάτου ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ ιδιαίτερα έντονα θα είναι κατά τόπους τα φαινόμενα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, θα σημειωθούν έως το μεσημέρι στα ηπειρωτικά ορεινά. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεων έως 9 μποφόρ θα πνέουν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στο Αιγαίο.

Δείτε πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία στον χάρτη που ακολουθεί:

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολική Υπηρεσία, σήμερα Σάββατο θα επικρατήσει κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το μεσημέρι στα δυτικά και από το απόγευμα σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα.

Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 και στο Ιόνιο 9 μποφόρ, που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Σταδιακή εξασθένηση το μεσημέρι στα δυτικά

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες στην Αττική, οπότε σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 15 βαθμούς κελσίου

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και σταδιακά από το μεσημέρι βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 9 και 13 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, κατά τόπους πυκνές μέχρι το μεσημέρι.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν βαθμιαία από τα δυτικά και από το μεσημέρι και το βράδυ στη δυτική Μακεδονία ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ. Σταδιακά από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου κατά τόπους πυκνές μέχρι το μεσημέρι. Το βράδυ από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 και στο Ιόνιο 9 μποφόρ που από τις πρωινές ώρες σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στην ανατολική Πελοπόννησο και σταδιακά έως το μεσημέρι στις υπόλοιπες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στα ανατολικά 8 και στα νότια έως 9 μποφόρ. Σταδιακά το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αρχικά στην Κρήτη και γρήγορα στις Κυκλάδες. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και γρήγορα τοπικά 9 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές. Τη νύχτα στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και γρήγορα 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ με τον καιρό σήμερα και αύριο:

Ο καιρός την Κυριακή, 15 Δεκεμρίου

Στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία στα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί και οι βροχές θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Ανείπωτη τραγωδία για σμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Μυστικά και παγίδες - Ποιοι δικαιούνται τον χριστουγεννιάτικο μποναμά