ΚΟΣΜΟΣ

Καμία ανάμειξη ΟΠΕΚ στη διένεξη Δύσης- Ιράν

Καμία ανάμειξη ΟΠΕΚ στη διένεξη Δύσης- Ιράν

Την πρόθεση του ΟΠΕΚ να μην αναμιχθεί στην διένεξη ανάμεσα στις Δυτικές δυνάμεις και το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας χθες, στην διάρκεια επίσημης επίσκεψης του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη χώρα του.

Το Ιράν αντιμετωπίζει νέες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θέλουν να αναγκάσουν την Τεχεράνη να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που εφαρμόζει.Από την άλλη πλευρά, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο την κατασκευή πυρηνικών όπλων, κάτι που Τεχεράνη διαψεύδει, επιμένοντας ότι έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

«Ο ΟΠΕΚ δεν θα αναμιχθεί στο ζήτημα με το Ιράν», είπε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες στους δημοσιογράφους ύστερα από μια συνάντηση του Αχμαντινετζάντ με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

Πρόσθεσε όμως ότι οι κυρώσεις που η Ουάσινγκτον επιβάλει στο Ιράν "προκαλούν αστάθεια στην αγορά".Παράλληλα, ο Ραμίρες είπε ότι το Καράκας θεωρεί τη νομική της διένεξη με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία Exxon Mobil λήξασα μετά την απόφαση μιας επιτροπής επιδιαιτησίας που έκρινε ότι η χώρα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 908 εκατ. δολαρίων σε αντάλλαγμα για την εθνικοποίηση πόρων της αμερικανικής επιχείρησης στη Βενεζουέλα.

Εκτίμησε ότι δεν υπάρξει λόγος η Έξον να συνεχίσει να περιμένει μια χωριστή διαδικασία επιδιαιτησίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Τράπεζας."Δεν θα αποδεχθούμε καμιά απόφαση η οποία θα επιβάλει μια υπερβολική πληρωμή στη χώρα μας", δήλωσε ο Ραμίρες.