ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρό μήνυμα Πάιατ στην Τουρκία: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της

Αυστηρό μήνυμα Πάιατ στην Τουρκία: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης (12/03), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συζήτηση εστιάστηκε στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, καθώς και στην κατάσταση στον Έβρο, σχετικά με τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε διεξοδικά τις ελληνικές θέσεις.

Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έκανε λόγο για συνέχιση τη στενής συνεργασίας με τον κ. Δένδια, καθώς οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της».

«Θα εργαστούμε προκειμένου να εξουδετερώσουμε τις εντάσεις και να τερματίσουμε τις προκλητικές πράξεις και τις ψευδείς ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», επεσήμανε ο κ. Πάιατ.

Εικοσιτετράωρο έντασης

Μόνο δύο ημέρες κράτησε η διακοπή των επιθέσεων και η ηρεμία στο τελωνείο των Καστανεών καθώς από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (11/3) επανήλθε η ένταση με χημικά, μολότοφ, πέτρες και φωτιές.

Ειδικότερα, οι συγκεντρωμένοι, επί του τουρκικού εδάφους, μετανάστες πετούσαν επί ώρες μολότοφ, πέτρες και πυρακτωμένα ξύλα, στους Έλληνες αστυνομικούς, ενώ οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν για μία ακόμη φορά σε ρίψεις χημικών.

Ταυτόχρονα έγιναν προσπάθειες φθοράς στον φράχτη και εκδηλώθηκαν εστίες πυρκαγιάς σε διάφορα σημεία του και προς το εσωτερικό από την τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται ότι στο σημείο βρίσκονται και οι δυνάμεις της Frontex οι οποίες προσφάτως εντάθηκαν στις δυνάμεις που περιφρουρούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Τέλος, βίντεο από τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων κομάντο που έχουν παραταχθεί στον Έβρο απέναντι από τις ελληνικές δυνάμεις φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλαχ Μποζκούρτ, επικεφαλής του Κέντρου για την Ελευθερία της Στοκχόλμης ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Zaman».

Οι εικόνες απεικονίζουν, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση στον Έβρο. Τούρκοι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας περιπολούν στον ποταμό κυριολεκτικά με το χέρι στη σκανδάλη, λίγα μέτρα από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Κως: Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού - Βίντεο-ντοκουμέντο

Παράλληλα, το προηγούμενο βράδυ, ένα περιστατικό προκάλεσε τον συναγερμό των ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο, αφού μία τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού.

Όπως φαίνεται σε βίντεο – ντοκουμέντο που παρουσίασε η Bild τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του λιμενικού και μάλιστα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Για «σκοπούμενη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του», κάνει λόγο σε επίσημη ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα.

«Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.»

Η ανταποκρίτρια της Bild στην Αθήνα, Λιάνα Σπυροπούλου ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter βίντεο-ντοκουμέντο, αναφέροντας: «Ενώ όλοι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι ήρεμα στο Αιγαίο, επειδή δεν φτάνουν λέμβοι με πρόσφυγες στα νησιά, η Ελλάδα παρενοχλήθηκε επικίνδυνα από τουρκικό σκάφος».

«Είναι στα δικά μας (σ.σ. προφανώς εννοεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα) και μας χτύπησε, πίσω μας χτύπησε. Μας έχει κάνει ζημιά πίσω, μας έσπασε τα ρέλια (σ.σ. τα κάγκελα στην κουπαστή)», ακούγεται να φωνάζει ένας άνδρας.

Δείτε το βίντεο:

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία θέλει να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο

Με αφορμή το συμβάν στην Κω, κατά το οποίο Τουρκική ακταιωρός πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς εμβόλισε σκοπίμως περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε τα εξής:

«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο. Η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια. Για μία ακόμη φορά η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας. Όσο κι αν ενοχλείται η Τουρκία, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας έχοντας αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή του δραστηριότητα

Διάβημα της Ελλάδας στον Τούρκο πρέσβη για τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού στην Κω

Για εξηγήσεις κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης για τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.

Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώνονται όπως είναι η πάγια τακτική μας όλοι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».

Υπέρπτηση μαχητικών στον Έβρο

Πρόκληση άνευ προηγουμένου από την Άγκυρα. Υπέρπτηση στον Βόρειο Έβρο, πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά στα 150 μέτρα ύψος.

Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προχωράει σε μία τέτοια πρόκληση.

Λίγο αργότερα στις 15.27 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση στη νησίδα Καλόγεροι στα 26.000 πόδια.

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Είπε μέσα σε λίγες ώρες τους Έλληνες, ναζί και πως θα τους κυνηγά στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα σε απανωτές προκλήσεις προχωρά ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες όχι μόνο είπε πως οι Έλληνες δεν διαφέρουν από τους ναζί για τα όσα γίνονται στον Έβρο αλλά συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία θα κυνηγά τα ελληνικά σκάφη στο Αιγαίο!

Όλα ξεκίνησαν από την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του του AKP όπου και υποστήριξε ότι 150.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονται στα ελληνικά σύνορα και είπε το αχαρακτήριστο: «Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ όσων έκαναν οι Ναζί και των εικόνων από τα ελληνικά σύνορα!».

Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε επίσης ότι θα στείλει πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μεσόγειο. «Οι ροές των μεταναστών προς την Ευρώπη δεν θα συνεχιστούν μόνο μέσω των συνόρων με την Ελλάδα, αλλά θα εξαπλωθούν και μέσω της Μεσογείου».

Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι η Ευρώπη δίνει αβίαστα τεράστια ποσά στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε αντίθεση με την Τουρκία. «Για 100.000 πρόσφυγες πήρε 2,3 δισ ευρώ χωρίς όρους», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ευρώπη μας έχει ανάγκη για τους πρόσφυγες, την ενέργεια και την τρομοκρατία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν: Θα κυνηγούμε τα ελληνικά σκάφη στο Αιγαίο

«Αυτοί διαφεύγουν κι εμείς τους κυνηγούμε. Κι από δω και πέρα έτσι θα γίνεται», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, για τα περιστατικά παρενοχλήσεων σκαφών του ελληνικού λιμενικού από τουρκικές ακταιωρούς στο Αιγαίο.

Παράλληλα δήλωσε ότι η χώρα του θα διατηρήσει τα σύνορά της με την Ευρώπη ανοικτά και θα επιτρέπει τη διέλευση των μεταναστών μέχρι να λάβει «συγκεκριμένη» απάντηση από την ΕΕ στα αιτήματά της.

«Διατηρούμε τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σύνορα μέχρι να λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα της Τουρκίας», επεσήμανε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του προς τους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Στον εισαγγελέα όσοι παραβιάζουν τα μέτρα εξάπλωσης του ιού – Τι λέει ο Άρειος Πάγος

Κοροναϊός: Ανατριχιαστική ακτινογραφία ασθενούς - Δείτε τι κάνει ο ιός στους πνεύμονες

Σχετικές ειδήσεις