Αλλάζει στο παρά πέντε το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο ο Σαρκοζί

Νέες τροπολογίες που θα διευκολύνουν γονείς που διέκοψαν την καριέρα τους για να κάνουν παιδιά ή έχουν παιδιά με ειδικές...

Νέες τροπολογίες που θα διευκολύνουν γονείς που διέκοψαν την καριέρα τους για να κάνουν παιδιά ή έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στη γαλλική Γερουσία η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.


Ταυτόχρονα, ο υπουργός Απασχόλησης Ερίκ Βερτ κατέθεσε δύο τροπολογίες προς την κατεύθυνση αυτή στη Γερουσία.


Η μία από τις τροπολογίες αφορά τους γονείς που διέκοψαν την εργασία επί τουλάχιστον ένα έτος κατά το διάστημα των τριών ετών που ακολούθησε τη γέννηση ενός από τα παιδιά τους, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους έτη κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου πέντε ετών.


Οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες θα μπορούν επίσης να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους χρόνια ανεξαρτήτως των ετών ασφάλισης.

Το κόστος των ρυθμίσεων αυτών, που εκτιμάται στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση ορισμένων φόρων.


Παράλληλα, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά της μεταρρύθμισης η οποία προβλέπει την αύξηση από τα 60 στα 62 έτη της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης και από τα 65 στα 67 έτη το όριο συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη.


Οι σιδηροδρομικοί αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 12 Οκτωβρίου, οι οποίες απειλούν να ακινητοποιήσουν τη χώρα, ενώ υπάρχουν προτάσεις για επ΄ αόριστον απεργιακές κινητοποιήσεις στους τομείς της ενέργειας και των αστικών συγκοινωνιών κυρίως στην περιοχή του Παρισιού.