ΚΟΣΜΟΣ

Σε μία άδεια καρέκλα απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης

Σε μία άδεια καρέκλα απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης
Στο Όσλο θα παραμείνει το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης αν οι κινεζικές αρχές δεν επιτρέψουν στη σύζυγο του Λιού Σιαομπό να ταξιδέψει..

Στο Όσλο θα παραμείνει το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης αν οι κινεζικές αρχές δεν επιτρέψουν στη σύζυγο του Λιού Σιαομπό να ταξιδέψει ώστε να το παραλάβει εκ μέρους του, δήλωσε Κινέζος αντιφρονών που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ.


Τον Λιου Σιαομπό θα εκπροσωπήσει μία άδεια καρέκλα δήλωσε ο Γιανγκ Τζιανλί τονίζοντας ότι πρόκειται για συμβολική ενέργεια με σκοπό να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι ο Λιου Σιαομπό βρίσκεται στη φυλακή καθώς και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.


Ο Λιού Σιαομπό θα είναι ο δεύτερος Νομπελίστας που δεν θα παραλάβει ο ίδιος το βραβείο του. Ο πρώτος ήταν ο αντιναζί αγωνιστής, Καρλ φον Οσιέτσκι, το 1936, που κρατούνταν από τους Ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Υπό περίεργες συνθήκες, ένας Γερμανός δικηγόρος έλαβε το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο.


Ο Γιανγκ, ο οποίος θα παρευρεθεί στην τελετή στο Οσλο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Λιου Σια σύζυγος του Νομπελίστα, θα μπορέσει τελικά να μεταβεί στη Νορβηγία για να παραλάβει το βραβείο στην τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.


"Αυτή είναι η επιθυμία του Λιου και γι΄αυτό δε θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να επιτύχουμε να επιτρέψουν οι κινεζικές αρχές στην κα Λιου να ταξιδέψει στη Νορβηγία", τόνισε ο Γιανγκ Τζιανλί.

Ροή Ειδήσεων