Σλοβακία: Εκλογές-τέστ για την κυβέρνηση

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στη Σλοβακία για να εκλέξουν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, μια ψηφοφορία...

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στη Σλοβακία για να εκλέξουν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, μια ψηφοφορία που θεωρείται σημαντικό τεστ για την κεντροδεξιά κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα, η οποία ενέκρινε πρόσφατα ένα πρόγραμμα λιτότητας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 20:00 τοπική ώρα.
Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ το 2004 και της ζώνης ευρώ το 2009.

Οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται μόνον έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 2 Ιουνίου, τις οποίες κέρδισε το αριστερό κόμμα Smer-SD του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος δεν κατάφερε ωστόσο να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση της Ιβέτα Ραντιτσόβα, της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στη Σλοβακία, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, συμμετέχουν τέσσερα κεντροδεξιά κόμματα: το κόμμα της Ραντιτσόβα SDKU-DS, οι φιλελεύθεροι (SaS), οι χριστιανοδημοκράτες (KDH) και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας Most-Hid.