ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Πάσχα τέλος! «Μένουμε σπίτι» τουλάχιστον μέχρι 10 Μαΐου – Πώς θα γίνει η άρση των μέτρων

Κορονοϊός: Πάσχα τέλος! «Μένουμε σπίτι» τουλάχιστον μέχρι 10 Μαΐου – Πώς θα γίνει η άρση των μέτρων
INTIME NEWS

Κορονοϊός  Θα αργήσουμε όπως όλα δείχνουν να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς στην καθημερινότητά μας καθώς η δημόσια υγεία και η αποτροπή της εξάπλωσης του ιού στην κοινωνία μας είναι σημαντικότερα από τις οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας για το κυβερνητικό επιτελείο.

Στο πλαίσιο αυτό για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι κρίσιμο το διάστημα μέχρι το Πάσχα, αφού στις εβδομάδες που ακολουθούν αναμένεται να υπάρξει κορύφωση της εξάπλωσης του ιού.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και με τα όσα έχει πει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μπορεί να είμαστε «ακόμη στο καλό σενάριο», ωστόσο είναι σημαντικό να μπορέσει ο ιός να πλήξει όσο το δυνατότον λιγότερα άτομα προκειμένου να μπορέσει και το δημόσιο σύστημα Υγείας να αντεπεξέλθει. Στο παραπάνω καλό σενάριο, ενισχυτικός παράγοντας είναι και η μέχρι τώρα ικανοποιητική τήρηση των μέτρων περιορισμού από την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η πλήρης άρση των μέτρων θα αργήσει αφού θεωρείται σε πρώτη φάση σίγουρη η επέκτασή τους και πέραν της 6ης Απριλίου με ορίζοντα το Πάσχα το οποίο θα είναι και κρίσιμο για την διάδοση του ιού. Οι πληροφορίες θέλουν του επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τυχόν έξοδος των πολιτών από τις πόλεις τους, τα οικογενειακά τραπέζια και φυσικά ο συγχρωτισμός στις εκκλησίες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα μάλιστα, κι αν έχει εμφανιστεί ύφεση του φαινομένου.

Έτσι, τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση, υπό την αυστηρή προϋπόθεση τήρησης των περιορισμών με θρησκευτική ευλάβεια από τους πολίτες, ότι η σταδιακή άρση των μέτρων μπορεί να συμβεί στα μέσα Μαΐου. Η κομβική ημερομηνία σταδιακή χαλάρωσης των μέτρων είναι η 10η Μαΐου.

Εάν η πορεία του ιού στην χώρα μας είναι πτωτική όλο αυτό το διάστημα και τα θύματα είναι λίγα συγκριτικά με τα κρούσματα αλλά και με τις εκατόμβες νεκρών που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε η κυβέρνηση θα λάβει την απόφαση για επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα ακολουθηθεί το μοντέλο με τα capital controls, αφού η πλήρης και ταυτόχρονη κατάργησή τους μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του προβλήματος.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν με σταδιακή άρση των μέτρων με προτεραιότητα, την κυκλοφορία, στη συνέχεια την επαναλειτουργία των σχολείων και των καταστημάτων και τέλος με την ομαλοποίηση των πτήσεων από και προς τους προορισμούς που έχουν διακοπεί.

Το χρονικό αυτό σημείο, όμως, είναι μακριά ακόμη για το Μέγαρο Μαξίμου αφού προς το παρόν επί χάρτου έχει τεθεί το «Μένουμε Σπίτι και το Πάσχα» καθώς προκειμένου να μην δούμε τις εικόνες που περιγράψαμε πιο πάνω να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα περιορισμού, πιθανότατα με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων.

Το πρωί της Δευτέρας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε αν όλα πάνε καλά τον Μάιο ενδεχομένως θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια σταδιακή άρση των μέτρων. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα ήταν ανεπίτρεπτο να επιτρέψουμε να υπάρξει μαζική έξοδος το Πάσχα και οι εκδρομείς να διασπείρουν τον ιό στην επαρχία και παράλληλα να πάνε χαμένες όλες οι θυσίες που κάνουμε για τον περιορισμό της πανδημίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν γλιτώσει – Ο χάρτης της πανδημίας στη χώρα μας

Σχετικές ειδήσεις