ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Η επόμενη μέρα της καραντίνας - Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα - Εβδομάδα αποφάσεων

Κορονοϊός: Η επόμενη μέρα της καραντίνας - Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα - Εβδομάδα αποφάσεων
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Κρίσιμη η εβδομάδα που διανύουμε, για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Σε μια σειρά τηλεδιασκέψεων που θα έχει ο πρωθυπουργός από αύριο Τετάρτη (22/04), θα σχεδιαστεί ο ακριβής «οδικός χάρτης» της εξόδου από τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις πάντως, κάνουν λόγο για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 4 Μαΐου. Αυτό σημαίνει, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την κυκλοφορία, και τα οποία ισχύουν έως τις 27 Απριλίου, θα πάρουν παράταση μιας ακόμα εβδομάδας.

Η σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς συνεπάγεται και αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, είτε αυτό αφορά σε προσθαφαιρέσεις κωδικών είτε στη σταδιακή κατάργηση του συστήματος.

Πάντως, ξεκαθαρίζεται πως ανά πάσα στιγμή διαπιστωθεί έξαρση του ιού τα περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και η ολική καραντίνα θα τεθούν και πάλι σε ισχύ στις συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες και όχι στην επικράτεια οριζόντια. Τα διάφορα στάδια του σχεδίου θα δοκιμάζονται στην πράξη για 7-14 ημέρες, ούτως ώστε να ελέγχεται τυχόν αύξηση των κρουσμάτων.

Οι «μαγικές» λέξεις

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει θέσει το περίγραμμα των άρσεων, λέγοντας ότι ακολουθούμε το παράδειγμα των άλλων χωρών, αναφέροντας δύο λέξεις - «κλειδιά», απόσταση και προστασία.

Ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τις βιοτεχνίες και στη συνέχεια τα μικρά καφέ, τα μπαρ και εστιατόρια.

Στα καταστήματα εστίασης, τα τραπεζοκαθίσματα θα βρίσκονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους.

Αναμένεται να ισχύσουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, όπως είναι τα κυλιόμενα ωράρια και η τηλεργασία ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και χώρους όπως τα κομμωτήρια και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου πιθανά ν' αρχίσουν και πάλι τη λειτουργία τους τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, οι χώροι άθλησης, τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι. Και σε αυτά, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα μέτρα υγιεινής θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, μετά τις 11 Μαΐου. Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια. Πάντως, έως τα τέλη Μαΐου προβλέπεται να έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία και πάντοτε με αυστηρά μέτρα υγιεινής όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση επέκτασης και τον Μάιο των προστατευτικών μέτρων για την ελληνική οικονομία.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου οι Πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Είναι λοιπόν πιθανό, στα μέσα Μαΐου να επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ' Λυκείου.

Το αν θα επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές των άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων ή αν θα ολοκληρωθεί η χρονιά πρόωρα, παραμένει ακόμα υπό εξέταση.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Πώς και πότε θα λήξει η καραντίνα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Κορονοϊός: Θα πάμε διακοπές φέτος; Η απάντηση από τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα

Κορονοϊός: Προσοχή! Μέχρι πότε ισχύουν τα έκτακτα μέτρα και τα τσουχτερά πρόστιμα

Το φετινό, διαφορετικό καλοκαίρι

Nα μην κάνουν από τώρα σχέδια για καλοκαιρινές διακοπές καλούν τους πολίτες αξιωματούχοι πολλών χωρών. Στην Ελλάδα, αναζητείται η χρυσή τομή για να κάνουμε διακοπές, χωρίς όμως αυτό να φέρει έξαρση του κορονοϊού.

Έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.

Πολλά είναι τα σενάρια για τον τουρισμό στην πατρίδα μας: ξαπλώστρες σε απόσταση, τραπεζοκαθίσματα επίσης σε απόσταση και αφίξεις ξένων τουριστών μόνο κατόπιν διαγνωστικού τεστ.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο για τον τουρισμό:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Σε κίνδυνο η ζωή του Κιμ Γιονγκ Ουν μετά από εγχείρηση

Σχετικές ειδήσεις