ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To «μάζεμα» των vouchers και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr

To «μάζεμα» των vouchers και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr
INTIME NEWS

Η ανάδειξη του ζητήματος των «μαύρων τρυπών» στην διαδικασία της τηλεκατάρτισης και πληρωμής των επιστημόνων μέσω voucher περνά σε μία νέα φάση πολιτικής αντιπαράθεσης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το πρόγραμμα με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη. - Κυβερνητικές πηγές μιλούν στο Newsbomb.gr και ρίχνουν το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες του.

Η υπόθεση λίγο πολύ γνωστή. Μέσα σε 48 ώρες η κυβέρνηση κλήθηκε να βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες οι οποίοι έμειναν χωρίς εργασία λόγω του lockdown.

Η λύση που επελέγη ήταν αυτή των vouchers προκειμένου οι επιστήμονες να πληρωθούν μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και όχι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Τελικώς φτάσαμε να δούμε να γίνονται viral φράσεις όπως «Σκόιλ Ελικικού» και την αντιπολίτευση να σηκώνει το ζήτημα στα ύψη κάνοντας λόγο για σκάνδαλο.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά την αναστολή της όλης διαδικασίας. «Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ομολογία αποτυχίας». Στρέφοντας δε τα βέλη του κατά του υπουργού Εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου».

Κυβερνητικές πηγές: Ας λογοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα Σκόιλ Ελικικού

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, μιλώντας στο Newsbomb.gr, κάνουν λόγο για πλήρη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα κενά της διαδικασίας και προαναγγέλλουν πως σύντομα όλη η διαδικασία των vouchers «θα χτιστεί υπό νέες βάσεις αξιοκρατίας και εμπιστοσύνης».

«Για πρώτη φορά στα χρονικά στην χώρα, είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην διαδικασία περισσότερα από 2.500 κέντρα δια βίου μάθησης την ώρα που όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα επί ΣΥΡΙΖΑ τις δουλειές τις μοιράζονταν μόλις 100»,αποκαλύπτει πηγή του Μεγάρου Μαξίμου στο Newsbomb.gr. Η ίδια πηγή τονίζει χαρακτηριστικά «ανοίξαμε την διαδικασία για να συμμετάσχουν όσοι περισσότεροι μπορούσαν για να υπάρχει πλουραλισμός. Τελικώς αυτοί που πληρούσαν τα κριτήρια ήταν περίπου 400 δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι από όσους ‘μοιράζονταν τις δουλειές’ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ερώτηση, «γιατί τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε μόνο 100 ΚΕΚ», το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος αποκαλύπτει πως «μέχρι τώρα αποκλείονταν οι υπόλοιποι γατί υπήρχε η προϋπόθεση στον φυσικό χώρο τα κέντρα αυτά, να υπάρχει πρόσβαση σε ΑμΕΑ».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr οι πάροχοι της πλατφόρμας τηλεκατάρτισης δεν μπορούσαν να είναι άλλοι, αφού μόνοι αυτοί που συμμετείχαν και τώρα είχαν την τεχνογνωσία. «Είναι οι ίδιοι που και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρείχαν τις πλατφόρμες», σημειώνουν πηγές του Μαξίμου στο Newsbomb.gr.

Από την κυβέρνηση απαντούν και στις κατηγορίες και τα δημοσιεύματα για προνομιακές σχέσεις υπουργών με τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ κάνοντας λόγο για αστειότητες. «Είναι γελοίο να μας κουνούν το δάχτυλο από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν και επί διακυβέρνησής του, την δουλειά την έπαιρναν οι ίδιοι. Καμμία από τις εν λόγω εταιρείες δεν έχει αλλάξει την μετοχική της σύνθεση το προηγούμενο διάστημα», αποκαλύπτουν.

Μάλιστα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.grόλα τα ΚΕΚ είχαν λάβει την πιστοποίησή τους από το υπουργείο Παιδείας επί θητείας Κώστα Γαβρόγλου.

Κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάει εύκολα

Παράλληλα πηγές της κυβέρνησης... υπενθυμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα πεπραγμένα του στην υπόθεση των ΚΕΚ τονίζοντας πως «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κουνάει το δάχτυλο για τα ΚΕΚ όταν η αρμόδια για τη διαχείριση κοινοτικών πόρων παραιτήθηκε καταγγέλλοντας φωτογραφικούς διαγωνισμούς και εύνοια του υπουργείου εργασίας υπέρ των μεγάλων ΚΕΚ και μάλιστα σε προγράμματα κατάρτισης ανέργων».

«Μόλις τέσσερα χρόνια πίσω, την παραίτησή της από τη θέση της γενικής γραμματέως Διαχειρίσης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας έδινε τότε η Δήμητρα Χαλικιά. Τόσο γρήγορα το ξεχνάει ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα οι καταγγελίες από πλευράς κυβέρνησης φτάνουν ένα ακόμη βήμα παραπέρα λέγοντας ότι «η γενική γραμματέας Δήμητρα Χαλικιά σε επιστολή της τότε προς το Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε ότι η υπουργός, όταν προέκυψε θέμα νομιμότητας στο περιεχόμενο πρόσκλησης για την πρόσληψη ανέργων σε 34 δήμους, κατηγόρησε εκείνη ότι «ζήτησε από το ΑΣΕΠ να βγάλει αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη πρόσκληση».

Κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr: 50 εκατομμύρια στα ΚΕΚ λίγο πριν τις εκλογές

Ενδιαφέρον όμως έχει η αποκάλυψη που κάνουν μέσω του Newsbomb.grστελέχη της κυβέρνησης απαντώντας στην κριτική για τα λάθη τύπου «Σκόιλ Ελικικού» τονίζοντας ότι το περιεχόμενο ήταν έτοιμο από πρότερο χρόνο γιατί «σαφώς και τα κέντρα δεν θα προλάβαιναν να δημιουργήσουν υλικό μέσα στις λίγες ώρες που μεσολάβησαν της απόφασης της κυβέρνησης».

Αποκαλύπτουν δε απαντώντας και στις κατηγορίες για οικονομικό σκάνδαλο πως τα εν λόγω ΚΕΚ είχαν αξιοποιηθεί πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την θητεία του αφού συνολικά τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης δόθηκαν 200 εκατ. ευρώ, ενώ έναν μήνα πριν τις εκλογές είχαν τρέξει προγράμματα αξίας 50 εκατ. ευρώ.

«Αλλά όλα τα παραπάνω καλό θα ήταν να τα είχε αποκαλύψει η κυρία Αχτσιόγλου που έχει ελαττώσει τις εμφανίσεις της τα τελευταία 24ωρα», σημειώνουν με νόημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα -επιτέλους- παράδειγμα προς μίμησιν

Σχετικές ειδήσεις