ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι μαθητές πίσω στα σχολεία: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν - Οδηγίες σε γονείς και παιδιά

Οι μαθητές πίσω στα σχολεία: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν - Οδηγίες σε γονείς και παιδιά
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Στους μαθητές της Γ´Λυκείου που επιστρέφουν αύριο, Δευτέρα, στα θρανία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου που προχώρησε, απόψε, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Η σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών δεν έγινε από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα αλλά από τον λοιμωξιολόγο και Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου.

Εν όψει της επανέναρξης από τη Δευτέρα (11/05) των σχολικών μονάδων, αρχής γενομένης από τη Γ' Λυκείου, ο κ. Χατζηγεωργίου έδωσε οδηγίες στους μαθητές αλλά και τους γονείς. Τόνισε ότι τα παιδιά, χρειάζονται πληροφορίες για τον ιό ώστε να μειωθούν οι φόβοι και το άγχος τους. Εξήγησε πως το ποσοστό θνητότητας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κοντά στο μηδέν, ενώ είναι και μικρό το ποσοστό παιδιών ανάμεσα στα κρούσματα.

Ο ίδιος μίλησε για «αργό, αλλά προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας» και επανέλαβε ότι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού «είναι τα σταγονίδια μέσω της ομιλίας, του βήχα και του φτερνίσματος αλλά και η παραμονή του ιού πάνω στις επιφάνειες» από που μπορεί να ταξιδέψει με τη βοήθεια των χεριών μας, να φτάσει στο πρόσωπο και τελικά να μολύνει αρκετούς από εμάς.

«Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και κάθε κρίση μας δίνει την ευκαιρία να μάθουν ή να καλλιεργήσουν αρετές, όπως η σύνεση ή η συμπόνια, αλλά και να αυξήσουν την αντοχή του χρίζοντας αύριο πιο ασφαλείς κοινωνίες» ανέφερε, προσθέτοντας οφείλουμε να τους ενημερώσουμε σωστά για να μειωθούν οι φόβοι τους και το άγχος για τα μέτρα. «Να γίνουν κήρυκες των μέτρων προφυλάξεις. Τα παιδιά μας είναι μιμητές και θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν να συμπεριφερόμαστε κι εμείς» τόνισε.

Ουσιαστικά επανέλαβε τις συστάσεις για τη διατήρηση της υγιεινής ώστε να μην μετεξελιχθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε χώρους διασποράς του ιού.

Συγκεκριμένα τόνισε:

  • Δεν πρέπει οι γονείς να πιστεύουν σε μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή σε άλλα μέσα
  • Οι γονείς να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά στους κανόνες υγιεινής
  • Υγιεινή των χεριών, ιδιαίτερη έμφαση στον συχνό πλύσιμο και με τον σωστό τρόπο
  • Δημιουργήστε ευκαιρίες για παιχνίδι και χαλάρωση, ειδικά πριν το παιδί σας πάει για ύπνο
  • Παιδιά και νέοι μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε (γονείς, δασκάλους, καθηγητές).

Παράλληλα παρότρυνε τη μαθητική κοινότητα να μην κοροϊδεύει τα άλλα παιδιά που μπορεί να φορούν μάσκα, ενώ υπογράμμισε πως όποιος φοβάται ή έχει άτομο υψηλού κινδύνου στο σπίτι του μπορεί να απαλλαγεί από τα μαθήματα.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Χατζηγεωργίου:

Πώς θα κάθονται οι μαθητές στα σχολεία

Τα διαγράμματα για το πώς θα κάθονται οι μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων στα θρανία αλλά και τι ώρες θα γίνονται τα διαλείμματα κοινοποιεί σήμερα το υπουργείο Παιδείας λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι πόρτες των σχολείων δυο μήνες μετά το λουκέτο λόγω κορονοϊου.

Ενδεικτικά, ορίζεται ότι σε κάθε θρανίο θα κάθεται ένας μαθητής, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον, αλλά διαγώνια. Ο ανώτερος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα θα είναι 15 και η απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρo. Καθώς τα υπάρχοντα τμήματα θα «σπάσουν» στα δύο για να τηρηθεί ο όρος των 15 μαθητών ανά αίθουσα, οι μαθητές θα πηγαίνουν εναλλάξ στο σχολείο.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται στα μαθήματα προσανατολισμού να πηγαίνουν καθημερινά, καθώς τα 2/3 των τμημάτων των ομάδων προσανατολισμού είναι μικρότερα των 15.

Δείτε στην gallery πώς θα είναι τοποθετημένα τα θρανία στις αίθουσες

Πώς θα γίνονται τα διαλείμματα;

Το υπουργείο προτείνει εναλλάξ διαλείμματα, για τα οποία η έξοδος των μαθητών πρέπει να γίνεται σταδιακά και με σειρά. Επίσης, πρέπει να οριστούν στο προαύλιο διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος ή υποτμήματος, ενώ την ώρα του διαλείμματος θα γίνεται φυσικός αερισμός των αιθουσών. Παράλληλα, απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ). Τέλος, θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, όπως αυτές έχουν οριστεί από το υπ. Εσωτερικών.

Όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα.

Προτείνεται η υιοθέτηση του ακόλουθου ωραρίου διαλειμμάτων για κάθε υποτμήμα εκάστου τμήματος.

Δείτε το ωράριο των διαλειμμάτων

Τι θα πρέπει να προσέξουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα

- Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο

- Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος/ υποτμήματος στο προαύλιο

- Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα

- Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ)

Αυτή είναι η ΚΥΑ για τις μετακινήσεις των μαθητών

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση οι μετακινήσεις θα γίνονται ακολούθως:

  • Κατά τη μετακίνηση των μαθητών λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση με τάξη και χρονοκαθυστέρηση, προς αποφυγή συνωστισμού.
  • Κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου αντιστοιχεί σε έναν μαθητή, ώστε συνολικά να επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας του οχήματος. γ. Τα οχήματα μεταφοράς μαθητών απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών, είτε με τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος είτε με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1% (διάλυμα χλωρίνης 10:1, ήτοι 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης), ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων.
  • Οδηγοί οχημάτων δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, συνοδοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
  • Ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχολικά λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης που έχουν καθίσματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τηρουμένων αναλόγως των μέτρων της παρ. 1.
  • Οι περιορισμοί του άρθρου 4 της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27815/3.5.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 1647), όπως αυτό τροποποιείται με την παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, δεν έχουν εφαρμογή κατά τη μεταφορά των μαθητών.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί την Κοινή Υπουργική απόφαση:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Όλα όσα θα αλλάξουν στις μετακινήσεις μας με αεροπλάνα και πλοία – Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία