ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR ΣΤΙΣ ΠΛΑΖ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Αθηναίοι σε οργανωμένες και μη, παραλίες – Μέτρα ασφαλείας, συνωστισμός και μπλόκα στους δρόμους

Οι Αθηναίοι σε οργανωμένες και μη, παραλίες – Μέτρα ασφαλείας, συνωστισμός και μπλόκα στους δρόμους

Παραλίες | Όλες οι ειδήσεις: Ανοικτές όλες οι παραλίες λόγω καύσωνα - Ρεπορτάζ του Newsbomb.gr στις πλαζ της Αττικής - Δείτε εικόνες και βίντεο - Ξεχύθηκαν οι Αθηναίοι στις θάλασσες για λίγες ανάσες δροσιάς - Με λεπτομερείς κανόνες και όρους για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες άνοιξαν σήμερα Σάββατο, 16 Μαΐου, στις 8 το πρωί, 515 οργανωμένες παραλίες.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης, Ευδοκία Μύτιλη

Στις παραλίες –οργανωμένες και μη- έχουν αρχίσει να σπεύδουν οι Αθηναίοι για μερικές ανάσες δροσιάς εν μέσω καύσωνα αλλά και στιγμές ανεμελιάς μετά από την μακρά καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου στην πλαζ του ΕΟΤ στο Αυλάκι, όπου από νωρίς ήταν όλα έτοιμα για τους λουόμενους.

Στην είσοδο της πλαζ στο Αυλάκι υπήρχε αντισηπτικό το οποίο έπρεπε να χρησιμοποιούν όλοι όσοι εισέρχονταν στην παραλία ενώ εντός του χώρου τηρούνται και οι υπόλοιποι κανόνες ασφαλείας για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορoνοϊού.

Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που θα απογοητευτούν πηγαίνοντας στη συγκεκριμένη πλαζ στο Πόρτο Ράφτη, καθώς ήδη λίγο πριν τις 11:00πμ κατέβηκαν ρολά καθώς συμπληρώθηκε ο ανώτατος επιτρεπτός αριθμός των 250 ατόμων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες στην εν λόγω πλαζ φτάνουν μέχρι και 2.000 άτομα αλλά πλέον κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Δείτε φωτογραφίες από την πλαζ του ΕΟΤ στο Αυλάκι:

Στην πλαζ του ΕΟΤ στο Αυλάκι στην είσοδο υπάρχει αντισηπτικό, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι όσοι εισέρχονται.

Δείτε φωτογραφίες από την πλαζ του ΕΟΤ στο Αυλάκι:

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στον χώρο έλεγχο πραγματοποίησαν και άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

nb_portorafti_paralies_limeniko.jpg

«Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της προσπάθειας μας που επιβάλλεται να περάσουμε με επιτυχία», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 16/05/2020 οι Έλληνες όπως βλέπετε ξεχύθηκαν στις παραλίες, αφού είναι αλήθεια ότι η καραντίνα των προηγούμενων μηνών μας στέρησε την επαφή με τη φύση.

Η δημοσιογραφική ομάδα του Newsbomb.gr καταγράφει καρέ - καρέ όλα όσα συμβαίνουν στις παραλίες της Ανατολική Αττικής, αλλά και στα Νότια της Περιφέρειας.

Ανοικτές παραλίες και στον Άλιμο

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας έφεραν τον κόσμο στις παραλίες και «ανάγκασαν» την αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ανοίξει τις οργανωμένες παραλίες.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στον Άλιμο και, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες στην παρακάτω gallery, ο κόσμος άρχισε να συρρέει στις παραλίες από νωρίς το πρωί.

Δείτε φωτογραφίες από τον Άλιμο:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα και είμαι πολύ περήφανος που οι πολίτες που έρχονται είναι απολύτως συνεργάσιμοι, κρατάνε αποστάσεις. Πραγματικά, νιώθω αισιόδοξος ότι μπορούμε να έχουμε ένα καλοκαίρι με ήλιο, με θάλασσα, που θα απολαμβάνουμε τη φύση και ταυτόχρονα θα είμαστε υγιείς» δήλωσε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 16/05/2020 οι Έλληνες όπως βλέπετε ξεχύθηκαν στις παραλίες, αφού είναι αλήθεια ότι η καραντίνα των προηγούμενων μηνών μας στέρησε την επαφή με τη φύση.

Η δημοσιογραφική ομάδα του Newsbomb.gr καταγράφει καρέ - καρέ όλα όσα συμβαίνουν στις παραλίες της Ανατολική Αττικής, αλλά και στα Νότια της Περιφέρειας.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες του Newsbomb.gr από τον Άλιμο:

Συνωστισμός σε μη οργανωμένη παραλία

Στις οργανωμένες παραλίες φαίνεται πως τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στις εισόδους έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά, οι ξαπλώστρες απέχουν 1,5 μέτρο η μία από την άλλη και οι λουόμενοι φαίνεται να τηρούν τις αποστάσεις.

Όπως όμως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω gallery, η ίδια κατάσταση δεν επικρατεί και σε ορισμένες ανοργάνωτες παραλίες. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που εξασφάλισε το Newsbomb.gr από την Αγία Μαρίνα στο Πόρτο Ράφτη. Εκεί οι λουόμενοι δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Δείτε φωτογραφίες από την Αγία Μαρίνα στο Πόρτο Ράφτη:

Κοσμοσυρροή και σε Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη

Πλήθος κόσμου έτρεξε να δροσιστεί και στις παραλίες που ανήκουν στον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Από νωρίς το πρωί πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν εν μέσω του μίνι καύσωνα να περάσουν την μέρα τους δίπλα στη θάλασσα.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

«Το αίτημα μας για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών εισακούστηκε από την κυβέρνηση. Σήμερα πλέον λειτουργούν πέντε οργανωμένες παραλίες στον δήμο μας και νομίζω ότι το πρωτόκολλο εφαρμόζεται στο 100%», δήλωσε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Έκλεισαν οι δρόμοι που οδηγούν στην παραλία Γλυφάδας

Όλες τις εξόδους από την παραλιακή λεωφόρο που οδηγούν στις μη οργανωμένες παραλίες της Γλυφάδας, έκλεισε ο Δήμος της περιοχής.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου (16/05) οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί προκειμένου να είναι ελεύθερη η πρόσβαση προς την παραλία της Γλυφάδας για όσους ήθελαν να δροσιστούν εν μέσω καύσωνα.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, επειδή παρατηρήθηκε συνωστισμός, ο δήμαρχος Γλυφάδας αποφάσισε να κλείσει τις εξόδους της παραλιακής, προκειμένου να μην οδηγηθούν περισσότεροι πολίτες στην παραλία που δεν είναι οργανωμένη.

Δείτε εικόνες στην gallery που ακολουθεί:

Κανόνες λειτουργίας - Τι πρέπει να ξέρετε

Ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.

Σχετικά με τις ξαπλώστρες επιτρέπονται μέχρι 2 ανά ομπρέλα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον 2 ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται και τι απαγορεύεται στις παραλίες

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο takeaway. Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Επίσης απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.

Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery. Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες, καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Αυστηρά τα πρόστιμα επιμένει ο Χαρδαλιάς

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές».

Συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ αναλόγως των τ.μ. και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα κατά το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται. «Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολο τους ας μην βιαστούν και ας μην ρισκάρουν. Καμία έκπτωση δεν θα γίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας, εις βάρος της προσπάθειας μας , εις βάρος των επόμενων φάσεων του σχεδίου», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Πρόσθεσε ότι «η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού γίνεται με προσεκτικά βήματα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, αφού ο ιός είναι εδώ και κυκλοφορεί ανάμεσα μας».

Αναλυτικά το σχέδιο και οι κανόνες της Πολιτικής Προστασίας

Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας.

Ενεργοποιούνται, σε συνδυασμό με ανοιχτούς ΚΑΔ για take away διάθεση καφέ, οι ακόλουθοι τρεις ΚΑΔ:

  • 93.29.11.00 - μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες
  • 93.29.11.02 - υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών
  • 93.29.11.05 - υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/ και καθισμάτων παραλιών (πλαζ)

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες:

  • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
  • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
  • Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
  • Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
  • Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
  • Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
  • Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
  • Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
  • Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
  • Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
  • Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
  • Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
  • Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
  • Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Λουτράκι: Θρίλερ με τους τέσσερις νεκρούς σε σπήλαιο - Έψαχναν για λίρες;

Σχετικές ειδήσεις