ΚΟΣΜΟΣ

Γεγονός η ενίσχυση της Ιρλανδίας

Γεγονός η ενίσχυση της Ιρλανδίας
Το τελικό ανακοινωθέν των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin επισημαίνει ότι αποφασίστηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας...

Το τελικό ανακοινωθέν των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin επισημαίνει ότι αποφασίστηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ιρλανδία, έπειτα από αίτημα της Ιρλανδικής κυβέρνησης στις 22 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα στο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται λόγος για τα 85 δις που θα λάβει ως δάνειο η Ιρλανδία ενώ αναφέρεται ότι « Το Γιουρογκρουπ θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτή της Ιρλανδίας ». Το οικονομικό πακέτο προς την Ιρλανδία θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες έως 85 δις ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει : 10 δις. Ευρώ για μέτρα άμεσης επανακεφαλαίωσης, 25 δις ευρώ για την στήριξη του τραπεζικού τομέα και 50 δις. Ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του προϋπολογισμού. Το ήμισυ των μέτρων στήριξης του τραπεζικού τομέα (17.5 δις. Ευρώ) θα χρηματοδοτηθούν από την Ιρλανδική συνεισφορά. Το υπόλοιπο πακέτο θα κατανεμηθεί ισομερώς μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μαζί με διμερή δάνεια με την Μ. Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία και από το ΔΝΤ (22.5 δις. Ευρώ η κάθε συνεισφορά ).
Σημειώνεται, ακόμη, στο κείμενο ότι η παροχή δανείου στην Ιρλανδία είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και σε ολόκληρη την ΕΕ και πως οι υπουργοί οικονομικών ενέκριναν ομόφωνα τα μέτρα για τη στήριξη της Ιρλανδικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν, η χρηματοπιστωτική στήριξη στην Ιρλανδία θα παρασχεθεί στη βάση του προγράμματος που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε σήμερα η Ιρλανδική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ροή Ειδήσεων