Θρίλερ στις εκλογές της Μολδαβίας

Στήθος με στήθος συμβαδίζουν στα αποτελέσματα η φιλοευρωπαϊκή φιλελεύθερη κυβερνητική συμμαχία και οι Κομμουνιστές στον...


Στήθος με στήθος συμβαδίζουν στα αποτελέσματα η φιλοευρωπαϊκή φιλελεύθερη κυβερνητική συμμαχία και οι Κομμουνιστές στον Μόλδοβα, έπειτα από την καταμέτρηση των ψήφων στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, μία αναμέτρηση κρίσιμη για πορεία των μεταρρυθμίσεων σε μία από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη.

Με καταμετρημένο το ένα τρίτο από τις ψήφους, τρία φιλελεύθερα κόμματα της κυβερνητικής Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση του πρωθυπουργού Βλαντ Φίλατ προηγείται ελαφρά με 47% έναντι 44% των Κομμουνιστών.

Ωστόσο, ο εκλογικός χάρτης ενδέχεται να αλλάξει δραματικά και οι αναλυτές τονίζουν πως είναι ακόμη νωρίς να δηλώσει κανείς πως η Συμμαχία θα μπορέσει να αποσπάσει ένα ποσοστό που θα της προσφέρει την πλειοψηφία, ώστε να υπερκεράσει το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο, που έχει τελματώσει την διαδικασία για την εκλογή προέδρου και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων .


Η τετρακομματική συμμαχία πάσχισε τους τελευταίους 15 μήνες να προσεγγίσει τη χώρα στο ευρωπαϊκό ρεύμα έπειτα από οκταετή διακυβέρνησή της από τους Κομμουνιστές. Οι τελευταίοι, που έχασαν τις εκλογές τον Ιούλιο του 2009, έχουν παρεμποδίσει την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.