ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικός Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα οι επικρίσεις

Προκλητικός Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα οι επικρίσεις
ap

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για πρώτη φορά για την Αγιά Σοφιά μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού ΣτΕ.

«Πυρά» εναντίον όλων όσων προέτρεψαν την Άγκυρα να μην μετατρέψει σε τέμενος την Αγιά Σοφιά εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Οι επικρίσεις για την Αγία Σοφία επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Όπως εμείς δεν ασχολούμαστε με τους λατρευτικούς χώρους σε άλλες χώρες, έτσι και οι άλλοι δεν έχουν δικαίωμα να ασχολούνται με τους δικούς μας λατρευτικούς χώρους» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Στη χώρα μας λειτουργούν 435 εκκλησίες και συναγωγές. Όπως για παράδειγμα έγινε με την εκκλησία στον Μπαλατά, εμείς στηρίζουμε τις νέες εκκλησίες και το κάνουμε με έξοδα από το δημόσιο ταμείο».

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως «το να επικρίνουν μια τέτοια χώρα για τους λατρευτικούς χώρους αποτελεί άρνηση πραγματικότητας».

«Εμείς θα εξακολουθήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και των μουσουλμάνων και των μελών άλλων θρησκειών στη χώρα μας» κατέληξε ο ίδιος.

Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου έγιναν κατά την τελετή θεμελίωσης τεμένους στην περιοχή Λέβεντ της Κωνσταντινούπολης.

Παρέμβαση και της Ρωσίας: «Περιμένουμε ισορροπημένη απόφαση»

Η πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα περιμένει μια ισορροπημένη απόφαση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις οδηγίες της UNESCO.

«Θεωρούμε τον ναό εξαιρετικά σημαντικό για όλη την ανθρωπότητα όσον αφορά τον πολιτισμό και την ιστορία. Η UNESCO έχει εντάξει την Αγιά Σοφιά στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι κάθε αίτημα που σχετίζεται με την αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το γεγονός» πρόσθεσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Και κατέληξε: «Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, θα συνυπολογίζουν την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τους πιστούς, το γνωστό διαθρησκευτικό πλαίσιο και την καθιερωμένη πρακτική του διεθνούς δικαίου για τον προσδιορισμό της διαχείρισης μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Γαλλία: Να παραμείνει «ανοιχτή για όλους»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε χθες (02/07) να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγιά Σοφιά, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Αγιά Σοφιά έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

Η παρέμβαση Πομπέο

Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία, μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για την Αγία Σοφία.

Η ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ζητά ουσιαστικά από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος.

Σαν «βόμβα» έσκασε η συγκεκριμένη είδηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με κάποια από αυτά να κάνουν λόγο για «δήλωση-σκάνδαλο από τις ΗΠΑ».

Αναλυτικά η δήλωση του Μάικ Πομπέο

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει διαχειριστεί την Αγία Σοφία ως μουσείο – επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO ως μέρος των ιστορικών περιοχών των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης – με εξαιρετικό τρόπο για σχεδόν έναν αιώνα.

Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσιτή σε όλους.

Αυτό το εξαιρετικής σημασίας μνημείο αποτελεί μαρτυρία για τη θρησκευτική έκφραση και την καλλιτεχνική και τεχνική ιδιοφυΐα, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία 1.500 χρόνων. Επιπλέον, το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση και να αναλογιστούν για αυτό το υπέροχο επίτευγμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα μειώσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων».

Η απόφαση του δικαστηρίου

Σημειώνεται πως η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι γραπτή και, σύμφωνα με τη Daily Sabah, θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, η συνεδρίαση διήρκεσε μόλις 17 λεπτά την Πέμπτη (02/07).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βαλέρια Λάτσιου: Η κόρη της Ελένης Μενεγάκη σε άγνωστες φωτογραφίες