ΚΟΣΜΟΣ

Ο «εφιάλτης» του Ερντογάν έχει ημερομηνία

Ο «εφιάλτης» του Ερντογάν έχει ημερομηνία

Δικάσιμος στη Νέα Υόρκη για την υπόθεση Halkbank - την προσωπική τράπεζα του «Σουλτάνου» - ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ που τώρα απειλεί να τον… γκρεμίσει.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η υπεράσπιση δεν κατάφερε να καθυστερήσει άλλο τη διαδικασία... με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, αλλά ούτε και οι προσωπικές του παρεμβάσεις.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν όρισε δικάσιμο για την ποινική υπόθεση της Halkbank για τον Μάρτιο του 2021.

Η κατηγορία, η οποία επισείει σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους ποινή ικανή να εξαφανίσει την κρατική τουρκική τράπεζα και να κλονίσει συθέμελα το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, είναι ότι Halkbank βοήθησε το Ιράν να αποφύγει δισεκατομμύρια δολάρια από τις οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Το δικαστήριο μάλιστα απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης της τουρκικής κρατικής τράπεζας με τους οποίους ζητούσε να καθυστερήσει η διαδικασία μέχρι το 2022.

Η απόφαση, από τον Δικαστή Ρίτσαρντ Μπέρμαν της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έκανε δεκτό το αίτημα των ομοσπονδιακών εισαγγελέων για έναρξη των διαδικασιών στις αρχές του 2021, μετά από μήνες αντεγκλήσεων (αλλά και άπειρων αποπειρών πολιτικής παρέμβασης.

Η υπόθεση

Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες την Τρίτη (15/10/2019) σε βάρος της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, μερικές ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα εξαιτίας της εισβολής μονάδων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι κατηγορίες σχετίζονται με ένα «κύκλωμα» που έδρασε μεταξύ του 2012 και του 2016, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της τράπεζας καταγράφηκε έναν χρόνο και πλέον μετά την καταδίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, κορυφαίου στελέχους της Halkbank, διότι φέρεται να συμμετείχε στο κύκλωμα. Αποφυλακίστηκε και επαναπατρίστηκε στην Τουρκία τον Ιούλιο.

Η Άγκυρα ερίζει εδώ και καιρό ότι Αμερικανοί εισαγγελείς «συνωμοτούν» εναντίον της στην υπόθεση της Halkbank, το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της τράπεζας για να σχολιάσει την εξέλιξη μετά το πέρας των ωρών γραφείου στην Τουρκία. Ο συνήγορος της Halkbank στις ΗΠΑ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την εξέλιξη στην υπόθεση αυτή.

Στέλεχος της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον περιορίστηκε να χαρακτηρίσει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της τράπεζας άλλο ένα βήμα που δεν θα συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Η εισαγγελία κατηγορεί τη Halkbank ότι συμμετείχε από το 2012 ως το 2016 σε κύκλωμα που επέτρεπε στο Ιράν να διοχετεύει κεφάλαια που είχε εξασφαλίσει από πωλήσεις ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, κατά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων, με τη χρήση ενός περίπλοκου ιστού εταιρειών-βιτρινών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κύκλωμα αυτό έδρασε με την προστασία κορυφαίων αξιωματούχων των κυβερνήσεων του Ιράν και της Τουρκίας, ορισμένοι εκ των οποίων δωροδοκήθηκαν με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Στόχος της εισαγγελίας είναι να κατασχεθούν πόροι και ιδιοκτησιακά στοιχεία της Halkbank, ωστόσο δεν διευκρινίζεται το ύψος του ποσού του προστίμου που επιδιώκεται να της επιβληθεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα 28 νέα κρούσματα - Πόσοι τουρίστες βρέθηκαν θετικοί