ΚΟΣΜΟΣ

Το μονοπάτι του θανάτου: Λύθηκε το αίνιγμα με τα 9 γυμνά πτώματα του Ντιάτλοφ

Το μονοπάτι του θανάτου: Λύθηκε το αίνιγμα με τα 9 γυμνά πτώματα του Ντιάτλοφ

Οι θάνατοι των 9 πεζοπόρων είχαν αποδοθεί από εξωγήινους έως και το... Γέτι!

Ένα μυστήριο που κράταγε εδώ και 61 ολόκληρα χρόνια, φαίνεται πως κατάφεραν να λύσουν οι Ρώσοι εισαγγελείς.

Πρόκεται για τους φρικτούς και μέχρι πρότινος ανεξήγητους θανάτους Σοβιετικών πεζοπόρων στο θρυλικό πέρασμα Ντιάτλοφ, φαίνεται ότι ανακάλυψαν οι ρωσικές αρχές.

Οι θάνατοι εκείνοι είχαν προκαλέσει αμέτρητες θεωρίες που αφορούσαν από UFO μέχρι μυστικές στρατιωτικές δοκιμές. Ρώσοι εισαγγελείς, ωστόσο, αποκάλυψαν αυτές τις ημέρες, ότι η οργή της φύσης ήταν αυτή που σκότωσε την ομάδα των πεζοπόρων.

Εννέα μεταπτυχιακοί φοιτητές από το τοπικό τεχνικό πανεπιστήμιο στα Ουράλια, με επικεφαλής τον Ιγκόρ Ντιάτλοφ, ξεκίνησαν την πεζοπορία τους τον Φεβρουάριο του 1959. Έμπειροι και καλά εξοπλισμένοι για το ταξίδι, σχεδίαζαν να καλύψουν 350 χιλιόμετρα με σκι μέσω εξαιρετικά σκληρού εδάφους στα βόρεια Ουράλια Όρη.

Όλα πήγαν καλά αρχικά και πολλές χαρούμενες φωτογραφίες που άφησε η ομάδα το επιβεβαιώνουν. Αλλά οι πεζοπόροι απέτυχαν να στείλουν ένα σήμα από το προγραμματισμένο τελικό σημείο τους, πυροδοτώντας μια επιχείρηση διάσωσης.

Όταν τελικά βρέθηκαν, ήταν ένα συγκλονιστικό και πραγματικά αινιγματικό θέαμα. Η σκηνή τους ανακαλύφθηκε σε μια πλαγιά, την οποία οι ντόπιοι ονόμαζαν αργότερα «Το βουνό των νεκρών». Ήταν άδεια, κομμένη από μέσα από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Όλα τα αντικείμενα των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων των παπουτσιών τους, είχαν μείνει άθικτα εκεί.

Δύο από τα πτώματα ήταν ντυμένοι μόνο με τα εσώρουχά τους, βρέθηκαν ξαπλωμένα κάτω από ένα πεύκο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τη σκηνή. Μερικοί από τους πεζοπόρους είχαν εσωτερικούς τραυματισμούς, κατάγματα κρανίου και χτυπήματα στο στήθος. Μια γυναίκα βρέθηκε με τα μάτια, τη γλώσσα και μέρος των χειλιών της να λείπουν.

Μια έρευνα που διέταξε σοβιετική υπηρεσία δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα, λέγοντας απλώς ότι οι φοιτητές είχαν σκοτωθεί από μια «άγνωστη συντριπτική δύναμη».

Νέα έρευνα για την τραγωδία, όπως αναφέρει το Russia Today, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σοβιετικής εποχής, η οποία ενέπνευσε ακόμη και το θρίλερ του Χόλιγουντ Devil's Pass το 2013, ξεκίνησε ξανά πέρυσι.

Η υπόθεση ότι μια χιονοστιβάδα προκάλεσε το θάνατο των εννέα νεαρών πεζοπόρων σε μια απομακρυσμένη περιοχή στα Ουράλια Όρη "βρήκε την πλήρη επιβεβαίωσή της", δήλωσε ο Αντρέι Κουτιάκοφ, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας στα Ουράλια.

Μετά την χιονοστιβάδα, οι πεζοπόροι έκοψαν τη σκηνή τους και βγήκαν έξω, φτάνοντας στην κοντινή πέτρινη ράχη, η οποία κράτησε το χιόνι. «Ήταν αυτό που έπρεπε να κάνουν, αλλά υπήρχε και ένας άλλος λόγος για τον οποίο είχαν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο», αποκάλυψε ο Κουτιάκοφ.

Όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να βρουν τη σκηνή τους, δεν μπορούσαν να την δουν πια. «Η ορατότητα ήταν περίπου 16 μέτρα, αλλά η σκηνή ήταν 50 μέτρα μακριά».

Η ομάδα κατέβηκε πιο κάτω στην πλαγιά και άναψε φωτιά, πριν κάνει μια άλλη άκαρπη προσπάθεια. Χωρίς πιθανότητα επιβίωσης, πάγωσαν τελικά μέχρι θανάτου σε θερμοκρασίες έως και -45 βαθμούς Κελσίου.

«Ήταν ένας ηρωικός αγώνας. Δεν υπήρχε πανικός. Αλλά δεν είχαν καμία ευκαιρία να σωθούν υπό αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο Κουτιάκοφ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγιά Σοφιά: Οι θρύλοι και οι προφητείες που… τρέμουν οι Τούρκοι!