ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Ξεκινήσαμε διάλογο με την Αθήνα – Έγινε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο

Τσαβούσογλου: Ξεκινήσαμε διάλογο με την Αθήνα – Έγινε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο
AP PHOTOS

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε μια πληροφορία που δεν είχε γίνει γνωστή. 

Τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Ιμπραχίμ Καλίν, Ελένη Σουρανή και Γιαν Χέκερ συναντήθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα με στόχο να πέσουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά.

Την τριμερή συνάντηση επιβεβαίωσαν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε πως ξεκίνησαν συνομιλίες της Ελλάδας και της Τουρκίας με γερμανική διαμεσολάβηση.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και φυσικά η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Όπως ξέρετε ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Toυρκίας- Γερμανίας. Και ο κύριος Καλίν με κάλεσε από εκεί και με ενημέρωσε τελικά αν υπάρχει θέληση γίνεται διάλογος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, εξετάστηκαν τρόποι για να πέσουν οι τόνοι της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προκειμένου να σταματήσει η προκλητικότητα από την πλευρά της Άγκυρας για να μην υπάρξουν εις βάρους της κυρώσεις.

Στόχος της Γερμανίας ήταν να έχει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με την ελληνοτουρκική ένταση και από την συνάντηση αυτή προέκυψε, όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, το αποτέλεσμα του χτεσινού Συμβουλίου των εξωτερικών υποθέσεων.

Η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας ανά τομείς, όπως ο τουρισμός, η οικονομία, οι τράπεζες κ.λπ. και όχι κατά προσώπων, με στόχο να παραλύσουν καθοριστικά την τουρκική οικονομία.

Η Αυστρία υπερθεμάτισε, ζητώντας ακόμη και την άρση του καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξης χώρας. «Είναι επιστημονική φαντασία να πιστεύουμε πως η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα» φέρεται να είπε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Κοντά στις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τη λήψη μέτρων βρέθηκαν Γαλλία, Λουξεμβούργο, Εσθονία και Σλοβακία.

Η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ωστόσο, εμφανίστηκε συγκρατημένη και προσπάθησε να μην προκύψει από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εξουσιοδότηση στον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, για την άμεση κατάρτιση καταλόγου με μέτρα, αν η Τουρκία εντείνει την διεθνή παραβατικότητά της, αν ξεκινήσει π.χ. έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που δεν της ανήκουν.

Η γερμανική προεδρία είπε ότι θα συμφωνούσε με τη στάση αυτή αν προηγουμένως υπάρξουν προσπάθειες από τον κ. Μπορέλ για να γίνουν συζητήσεις με την τουρκική πλευρά.

Η στάση αυτή της Γερμανίας προέκυψε, όπως φαίνεται, από την τριμερή συνάντηση που προηγήθηκε στο Βερολίνο.

Το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης φαίνεται από το αποτέλεσμα του Συμβουλίου υπουργών, έλεγαν με νόημα στην Αθήνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ναύπακτος: Συγκλονίζει η τραγωδία με το νεκρό βρέφος - Πώς και γιατί η μάνα γέννησε στο σπίτι