ΚΟΣΜΟΣ

«Σύννεφο Γκοτζίλα»: Δείτε το εντυπωσιακό φαινόμενο από τη Σαχάρα να σκεπάζει τον Ατλαντικό

«Σύννεφο Γκοτζίλα»: Δείτε το εντυπωσιακό φαινόμενο από τη Σαχάρα να σκεπάζει τον Ατλαντικό
ESA

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος δείχνουν το «σύννεφο Γκοτζίλα», ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης, να περνά από τη Σαχάρα τον Ατλαντικό.

Σε διάστημα ενός μήνα, το «σύννεφο Γκοτζίλα» έφθασε από τη Σαχάρα στην Καραϊβική, τη Νότια Αμερική και τις ΗΠΑ υπό τη μορφή καφέ ομίχλης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των δορυφόρων της ΕSA (Copernicus Sentinel και Aeolus), το σύννεφο έχει διανύσει περίπου 8.000 χλμ σε υψόμετρο 2,8 έως 5,9 χλμ μέχρι τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες σκεπάζοντας τον ουρανό από το Τέξας μέχρι τη Βόρεια Καρολίνα.

Το animation της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSA) καταγράφει την πορεία του προς τα δυτικά από την 1η μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Κανονικά τα σύννεφα σκόνης από τη Σαχάρα διαλύονται στην ατμόσφαιρα και χάνονται στον Ατλαντικό προτού φθάσουν στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, αλλά φέτος η πυκνή συγκέντρωση σκόνης ταξίδεψε περίπου 8.000 χλμ και διακρίνεται η άφιξή της στην Καραϊβική και τις νότιες ΗΠΑ», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) σε ανάρτησή της σε ιστολόγιο.

Το σύννεφο αυτό σχηματίζεται κάθε χρόνο στο διάστημα ανάμεσα στα τέλη της άνοιξης και της αρχές του φθινοπώρου με κορύφωση του φαινομένου στα τέλη Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, αλλά φέτος ήταν ασυνήθιστο λόγω του μεγέθους του και της απόστασης που διήνυσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα κρούσματα: Νέα μέτρα στο τραπέζι