ΚΟΣΜΟΣ

Και τώρα η Ευρωβουλή: Η μάχη για τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν τελείωσε

Και τώρα η Ευρωβουλή: Η μάχη για τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν τελείωσε

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν έχει μονοσήμαντη ανάγνωση και ο δρόμος που απομένει μέχρι την έναρξη της εφαρμογής των αποφάσεων είναι μακρύς και δύσκολος. Στην πραγματικότητα αυτή έρχεται να «προσγειώσει» τους Ευρωπαίους πολίτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας βελτιώσεις στη συμφωνία προκειμένου αυτή να πάρει την απαραίτητη έγκρισή της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -το μοναδικό εκλεγμένο θεσμικό όργανο- χαρακτήρισε μεν τη συμφωνία των Βρυξελλών θετικό βήμα για την ανάκαμψη, ωστόσο επιμένει ότι είναι απαράδεκτες οι περικοπές στον μακροπρόθεσμο κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Σε κείμενο, το οποίο θα αποτελέσει και τη διαπραγματευτική εντολή του Κοινοβουλίου για τις επερχόμενες συνομιλίες με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές από την μία πλευρά χαιρετίζουν την αποδοχή εκ μέρους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ενός Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, όπως άλλωστε είχε προταθεί από το Κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο, εκφράζουν ωστόσο από την άλλη τη λύπη τους για τις τεράστιες περικοπές των επιχορηγήσεων. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη απέχει από την αρχική πρόταση της Κομισιόν που είχε παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο, κυρίως ως προς την αναλογία δανείων- επιχορηγήσεων, η οποία επαναπροσδιορίστηκε επί τα χείρω, δηλ. υπέρ του δανεισμού.

Όσον αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2021-2027, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αποδοκιμάζει τις περικοπές σε προγράμματα που στοχεύουν στο μέλλον και θεωρούν ότι «αυτό θα υπονομεύσει τα θεμέλια μιας βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr