ΚΟΣΜΟΣ

Βηρυτός: Νέο βίντεο σοκ από την φονική έκρηξη - Διαδηλώσεις και δακρυγόνα στο κέντρο της πόλης

Βηρυτός: Νέο βίντεο σοκ από την φονική έκρηξη - Διαδηλώσεις και δακρυγόνα στο κέντρο της πόλης

Είναι η στιγμή που η μισή Βηρυτός «χάνεται» μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, είναι η στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους και προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν αν αυτό που βλέπουν είναι πραγματικότητα ή πρόκειται για εφιάλτη.

Η Βηρυτός προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της φονικής έκρηξης που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης. Τις τελευταίες ώρες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης βλέπουν το «φως» νέα βίντεο και εικόνες από το σημείο «μηδέν».

Ένα τέτοιο βίντεο δημοσίευσε το Ruprtly, με τα λόγια να είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν τις εικόνες που ακολουθούν.

Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού αυξήθηκε σε 158, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων σε 6.000. Από την έκρηξη, αγνοούνται 21 άνθρωποι.

Δακρυγόνα και διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης

Η αστυνομία του Λιβάνου προχώρησε σήμερα στη χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της Βηρυτού, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης, κατά της διαχείρισης από την κυβέρνηση, της καταστροφικής έκρηξης που έπληξε την πόλη.

Περίπου 7.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης, ενώ μερικοί από αυτούς πετούσαν πέτρες. Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων όταν μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους στο κοινοβούλιο, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Reuters.

Ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο, ενώ ένας έφηβος λιποθύμησε, από τη χρήση των δακρυγόνων της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση», ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν «Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι».

«Θέλουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Δε θέλουμε να πάει χαμένο το αίμα των θυμάτων της έκρηξης», δήλωσε η Ρόουζ Σίρουρ, μία εκ των διαδηλωτών.

Η στιγμή της έκρηξης στη Βηρυτό σε slow motion

Βίντεο δείχνει τη σοκαριστική στιγμή που η φονική έκρηξη έπληξε το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, τη Βηρυτό, την Τρίτη (4 Αυγούστου), περίπου στις 18:00 τοπική ώρα.

Τα πλάνα του Nemeth τραβήχτηκαν στην ταράτσα του σπιτιού του, στον 13ο όροφο του κτηρίου δίπλα στο νοσοκομείο St George, μόλις 850 μέτρα από την έκρηξη.

Ο ίδιος είπε: «Εκείνο το βράδυ, άκουσα κάποιο είδος θορύβου που έμοιαζε με πυροτεχνήματα. Δεν είναι ασυνήθιστο εδώ στο Λίβανο, αλλά ήταν τόσο έντονο, τόσο δυνατό που πήγα έξω στη βεράντα. Παρατήρησα φλόγες σε μια αποθήκη στο λιμάνι. Ήταν περίπου στις 5.40 μ.μ. βγήκα έξω και τράβηξα μερικές φωτογραφίες από τη βεράντα. Νόμιζα ότι οι πυροσβέστες θα έφταναν σύντομα και ήθελα να τους καταγράψω να έρχονται και να σβήσουν τη φωτιά.»

«Ξαφνικά είδα γύρω μου θρυμματισμένα γυαλιά και ανθρώπους να φωνάζουν. Κοίταξα γύρω και είδα αυτό το τεράστιο πορτοκαλί σύννεφο πάνω μου.»

Την Παρασκευή (7 Αυγούστου) ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν επιβεβαίωσε ότι 154 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη και περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι τραυματίστηκαν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε ακόμα:

Έρρικα Πρεζεράκου: Τα πρώτα της λόγια μέσα από το νοσοκομείο