ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αναβάλαμε τις έρευνες μετά την παρέμβαση Μέρκελ - Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο

Ερντογάν: Αναβάλαμε τις έρευνες μετά την παρέμβαση Μέρκελ - Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (10/8).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας του συμβουλίου απηύθυνε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό και διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχέδιά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας μάλιστα πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δεν έχει βάση.

«Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία συνιστά λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές», είπε.

Αναφερόμενος, δε, στην NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για σεισμικές έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου - στην ίδια περιοχή που απειλούσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο -, είπε ότι τον Ιούλιο η Τουρκία έκανε πίσω μετά την παρέμβαση Μέρκελ. Ωστόσο, η Ελλάδα διέπραξε σφάλμα και σύναψε συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο και κάλεσε την ελληνική πλευρά να κάτσει στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. «Σας καλούμε να βρούμε λύση. Είμαστε πάντα έτοιμοι. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδιά μας για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πεδίο της διπλωματίας, μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική σε αυτό το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ας βρούμε μια φόρμουλα που είναι αποδεκτή από όλους και προστατεύει τα δικαιώματα όλων [σ.σ. των δρώντων στην περιοχή]. Αυτοί που αγνοούν τις εκκλήσεις μας, σκοτεινιάζουν το μέλλον τους», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας».

Σχετικά με το Oruc Reis, το οποίο τις τελευταίες ώρες κινείται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ανέφερε ότι το τουρκικό ερευνητικό άρχισε τις εργασίες του στην περιοχή της NAVTEX στις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου-Ακσόι

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το ίδιο προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε πως «με εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή». Ειδικότερα, αναφερόμενος στην τουρκική άποψη σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, είπε πως: «έτσι όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία ( σ.σ. Ελλάδας -Αιγύπτου) μας συμφέρει ,διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

Το απόγευμα της Δευτέρας (10/8), σε εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η κίνηση καλής θέλησης που κάναμε με διαμεσολάβηση της Ε.Ε. και της Γερμανίας δεν βρήκε ανταπόκριση» και πρόσθεσε: «Στην Μεσόγειο θα απογοητευτούν όσοι συμπεριφέρονται με την λογική πως όλα είναι δικά τους». Μάλιστα, κατηγόρησε τη χώρα μας πως αυτή είναι που αυξάνει την ένταση στην περιοχή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.