ΕΘΝΙΚΑ

Θρίλερ στο Αιγαίο: Γιατί άλλαξε ρότα το Oruc Reis

Θρίλερ στο Αιγαίο: Γιατί άλλαξε ρότα το Oruc Reis
(Ibrahim Laleli/DHA via AP)

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα διαχειρίστηκαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, με το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν να πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για δεύτερο 24ώρο. 

Ο ελληνικός στόλος συνεχίζει να παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος με το «δάχτυλο στην σκανδάλη», το οποίο λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης (11/08) άλλαξε ξαφνικά ρότα όταν έφτασε σχεδόν στο δυτικό όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής.

Συγκεκριμένα, φθάνοντας μόλις 8 μίλια από τον 28ο μεσημβρινό έκανε μία στροφή και κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά, όπως φαίνεται στο marinetraffic.com, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Δηλαδή, δεν ξεπέρασε το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ωστόσο παραμένει μαζί με τα συνοδευτικά πλοία εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το στίγμα του Oruc Reis στις 22:45

Γιατί άλλαξε ρότα;

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ακολουθώντας πορεία προς τα ανατολικά, κινείται αργά με ταχύτητα 4 κόμβων, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πού κατευθύνεται.

Η στροφή μοιρών του Oruc Reis

Τρία είναι τα σενάρια σχετικά με την αλλαγή πορείας του, το πρώτο είναι η επιστροφή στο τουρκικό λιμάνι, το δεύτερο, σύμφωνα με το hellasjournal ότι πρόκειται για κίνηση «απόλυτης κλιμάκωσης», να πραγματοποιεί δηλαδή έρευνες και το τρίτο απλά να επιδίδεται σε «πόλεμο νεύρων».

Αν ισχύσει το σενάριο που θέλει το τουρκικό ερευνητικό να επιστρέφει στην Αττάλεια, τότε το νέο επικοινωνιακό show του Ερντογάν τελειώνει με το Oruc Reis να κάνει πίσω στον 28ο μεσημβρινό.

Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι το τουρκικό σεισμογραφικό σε καμία περίπτωση δεν διεξάγει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία παραβίασε, ούτε και σε κανένα από τα σημεία που έχει περάσει. Αν ισχύει, ωστόσο, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ερευνών, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να περάσουν στο επόμενο στάδιο αποτροπής.

Από το απόγευμα της Δευτέρας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ελληνικά πλοία δίνουν σήμα προς το «Oruc Reis» και τα τουρκικά πολεμικά πλοία για να αποχωρήσουν.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, η Άγκυρα άλλαξε τακτική και τα τουρκικά πλοία άρχισαν να απαντούν στα ελληνικά πολεμικά σκάφη ότι πλέουν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Πλέουμε εντός της Τουρκικής ΑΟΖ», φέρονται να λένε οι «εισβολείς» του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας προς τα Ελληνικά πληρώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Oruc Reis δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας, μιας και τα ηχοβολιστικά καλώδια που φέρει δεν μπορούν να δουλέψουν ερευνητικά λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων και των παρεμβολών που προκαλούν οι μηχανές τους.

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Άμυνας για τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας

Οι συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο έχουν θέσει σε «κόκκινο» συναγερμό την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το βράδυ της Τρίτης (11/08), υπό την προεδρία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ξέφυγε η κατάσταση - 82 από τα 196 κρούσματα στην Αττική