"Χιλιάδες" συσκευές φυγοκέντρισης στη Β.Κορέα

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι λειτουργεί "χιλιάδες" συσκευές φυγοκέντρισης σε ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού ...

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι λειτουργεί "χιλιάδες" συσκευές φυγοκέντρισης σε ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου που, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.
Ένας Αμερικανός επιστήμονας, ο Ζίγκφριντ Χέκερ, επισκέφθηκε στις 12 Νοεμβρίου τη μονάδα αυτή που βρίσκεται στο πυρηνικό εργοστάσιο του Γιονγκμπιόν. Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι θέτει σε επαναλειτουργία το εργοστάσιο μετά τις κυρώσεις που της επέβαλε ο ΟΗΕ πέρσι.
Οι βορειοκορεατικές αρχές είχαν αναφέρει στον Χέκερ ότι οι συσκευές φυγοκέντρισης παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο για ένα νέο, πειραματικό αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος που βρίσκεται υπό κατασκευή.
Ο Χέκερ, που είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και υπήρξε υπεύθυνος του πυρηνικού εργαστηρίου του Λος Άλαμος, είχε δηλώσει ότι η νέα αυτή εγκατάσταση δεν φαίνεται να στοχεύει σε στρατιωτικούς σκοπούς, όμως υπενθύμισε ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή αρκετής ποσότητας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.