ΕΘΝΙΚΑ

Μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία: Οι ενέργειές σας μας ανησυχούν

Μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία: Οι ενέργειές σας μας ανησυχούν

Με την τουρκική ηγεσία να επιδίδεται σε ρεσιτάλ προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων, η ΕΕ έστειλε το μεσημέρι της Δευτέρας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πήτερ Στάνο, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν ολόκληρη την ΕΕ.

«Σε περίπτωση που ο διάλογος αυτός δεν φέρει καρπούς, τότε η Ε.Ε. έχει ήδη κάνει βήματα προς ενδεχόμενες κυρώσεις», τόνισε επίσης o εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η δήλωση αυτή έρχεται ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» έχουν ήδη θέσει στο «τραπέζι» τις εντάσεις που έχει προκαλέσει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ανώτατος Ευρωπαίους διπλωμάτης έλεγε την Παρασκευή: «Εκτός από μαστίγιο (οι κυρώσεις), θα υπάρχουν και καρότα για να συμμετάσχει σοβαρά σε διάλογο η Άγκυρα. Αυτά τα καρότα θα είναι η πρόοδος μιας νέας τελωνειακής ένωσης και περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό πρόγραμμα».

Επιπροσθέτως, ο Πήτερ Στάνο σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν, κάνοντας αναφορά παράλληλα σε παλαιότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις των δύο ανδρών.

«Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Πήτερ Στάνο και συμπλήρωσε ότι «η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ενημερώθηκε για το πώς η ΕΕ βλέπει το δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει - και ήδη λαμβάνει - για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη της ΕΕ».

Νέες απειλές Τσελίκ: «Η στρατικοποίηση του Καστελόριζου είναι πειρατεία»

Να εκμεταλλευθεί όπως μπορεί τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ με «την αποβίβαση εθνοφρουρών στο Καστελόριζο» επιχειρεί ξανά η Τουρκία. Μετά τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος μίλησε για «στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας στο Καστελόριζο», σειρά είχε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε σήμερα, συνεχίζοντας το κρεσέντο προκλητικότητας στο οποίο επιδίδονται η τουρκική ηγεσία, πως η στρατικοποίηση του Καστελόριζου είναι «πράξη πειρατείας» και πως είναι «ηλιθιότητα να τείνεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα ο Τσελίκ στην ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να εξοπλίσει το Καστελόριζο είναι ένα νέο παράδειγμα πειρατείας. Το να στρέφεις τα όπλα σου προς την ακτή της Τουρκίας είναι ηλίθιο. Κάνοντας αυτά τα παράνομα βήματα η Ελλάδα έχει γίνει εκπρόσωπος των πειρατικών πολιτικών στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Αντί της επίλυσης των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι η Ελλάδα που οργανώνει σαμποτάζ της διπλωματίας μέσω πειρατικών συμφωνιών. Οι συνέπειες αυτών των βημάτων της Ελλάδας θα είναι η βίαιη αποτυχία… Εάν προτιμάτε να κάνετε ασκήσεις με την Γαλλία αντί να συζητάτε με την Τουρκία θα διαπιστώσετε ότι αυτό ήταν λάθος. Η Ελλάδα θα μάθει ότι έχουμε μια ισχυρή απάντηση για κάθε βήμα της».

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό των τουρκικών προκλήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στο Αττικόν: Ασθενής επιτέθηκε σε νοσηλεύτρια και έπειτα αυτοκτόνησε