ΕΘΝΙΚΑ

Αιγαίο: Αυτή την εντολή έδωσε ο Ερντογάν στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό

Αιγαίο: Αυτή την εντολή έδωσε ο Ερντογάν στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό

Την Τετάρτη (9/9) η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Sabah" σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η εντολή του "Σουλτάνου" προς τον τουρκικό στρατό είναι ότι “Δεν θα ανοίξετε πυρ εσείς πρώτοι. Αν υπάρξει κίνηση από την απέναντι πλευρά θα κάνετε αυτό που πρέπει".

“Δεν θα ανοίξετε εσείς πρώτοι πυρ” στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η εντολή που έλαβε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Sabah" υπό τον τίτλο “Ας μην ανοίξουμε εμείς πυρ πρώτοι”.

Όπως γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα η εντολή που δόθηκε αναφέρει συγκεκριμένα ότι “Δεν θα ανοίξετε πυρ εσείς πρώτοι. Αν υπάρξει κίνηση από την απέναντι πλευρά θα κάνετε αυτό που πρέπει".

Πηγή: ΚΥΠΕ, sigmalive.com

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούμε για τις δραστηριότητες της Τουρκίας

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου.

«Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ να σημειώνει ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της επίδειξης ισχύος.

Τέλος, επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

«Βράζουν» το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος: Καστελόριζο, φυσικό αέριο και Ερντογάν

Το διάστημα μέχρι τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου όταν και θα διεξαχθεί η ειδική Σύνοδος Κορυφής που θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις είναι το πλέον κρίσιμο καθώς εκεί θα φανούν τόσο οι προθέσεις της Ε.Ε., όσο βεβαίως και οι προθέσεις του ίδιου του Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η μάχη για τους αγωγούς φυσικού αερίου που διεξάγεται παρασκηνιακά είναι λυσσώδης με κεντρικό στόχο ποιος θα πουλάει ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη μέση αυτής της διαμάχης, ρόλο - κλειδί επιδιώκει να παίξει η Τουρκία η οποία γκριζάρει τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, για να μπορέσει στη συνέχεια να διαπραγματευθεί με τους μεγάλους παίκτες της περιοχής που αναμφίβολα είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, σε ρητορικό επίπεδο αυτό που έλεγαν καλά ενημερωμένες πηγές είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουν όλοι στην Τουρκία ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αστειεύονται.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν με νόημα ότι αν αποφασίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει το λάθος προχωρώντας στο πρώτο βήμα, τότε θα πρέπει να γνωρίζει προκαταβολικά ότι αυτό το πρώτο βήμα θα έχει μια καταστρεπτική απάντηση για τον ίδιο και για την Τουρκία. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έλεγαν χαρακτηριστικά, δεν παίζουν παιχνίδια.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Οι πλέον κρίσιμες ημερομηνίες για το προσεχές διάστημα είναι οι ακόλουθες:

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και θα συζητηθεί και η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ως γνωστό, η σπουδή του Νορβηγού διπλωμάτη να ανακοινώσει διάλογο πριν αυτός γίνει έδωσε το πλεονέκτημα στην Άγκυρα ώστε να παρουσιαστεί ως αυτή που επιδιώκει τον διάλογο, ενώ προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου συνέρχεται έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν η Σύνοδος των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου, η επονομαζόμενη MED-7, στο νησί της Κορσικής. Επίσης για τότε είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν όπου θα συζητηθούν τα Ελληνοτουρκικά.

Το Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και τη ΔΕΘ, όπου θα στείλει μηνύματα στην Τουρκία, ενώ θα αναφερθεί και στο πρόγραμμα εξοπλισμού και υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, στο Καστελόριζο θα βρεθεί και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου επισκέπτεται τη χώρα μας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο της πρωτοβουλίας για πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ας μην ξεχνάμε παράλληλα ότι σε όλη αυτή την διαδρομή της επιθετικότητάς του, ο Ερντογάν «εργαλειοποιεί» τις επετειακές ημερομηνίες.

Τον Ιούλιο του 2020 άνοιξε το θέμα της Αγιάς Σοφιάς προκειμένου να συμπέσει με τον ελληνορθόδοξο 15Αύγουστο.

Στις 27 Αυγούστου κορύφωσε την κρίση με το Oruc Reis υπενθυμίζοντας την εισβολή των Σελτζούκων και αύριο στις 9 Σεπτεμβρίου (22 Αυγούστου για το ημερολόγιο των Τούρκων) θα ανοίξει το θέμα της νίκης επί των Ελλήνων της Σμύρνης του 1922.

Σε ορθολογικά πλαίσια λοιπόν - όπως έχει αποκαλύψει το Newsbomb.gr - είναι πολύ πιθανόν αύριο 9 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν να επιχειρήσει ένα ακόμα σόου στο Αιγαίο και για άλλη μια φορά δεν θα βρεθεί κάποιος να τον σταματήσει.

Μέχρι λοιπόν το διήμερο 24 – 25 Σεπτεμβρίου μεσολαβούν μια σειρά από κρίσιμες ημερομηνίες, αρχής γενομένης από σήμερα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στη Λευκωσία, εν μέσω αυξανόμενων ευρω-ρωσικών εντάσεων, αλλά και προκλήσεων από την Τουρκία, η οποία ως γνωστό έχει συμμαχήσει με τη Μόσχα.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου άσχετα με το σκληρό πόκερ που διεξάγεται για τους αγωγούς φυσικού αερίου.

Το παιχνίδι των αγωγών

Η επιδίωξη της Τουρκίας και του καθεστώτος Ερντογάν δεν είναι μόνο η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ούτε βεβαίως ο δίκαιως διαχωρισμός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Η γείτονα χώρα επιδιώκει να αποδείξει ότι είναι ρυθμιστικός παράγοντας στους αγωγούς φυσικού αερίου που αξαπλώνονται από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή και φτάνουν ή θα φτάσουν μέχρι την Ευρώπη.

Και εδώ ακριβώς συμβαίνει αυτό που λέμε «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».

Οι αγωγοί που δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα και περίεργες συμμαχίες έχουν ως εξής:

Η μεγάλη διαμάχη ξεκινά μετά την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την σχεδιαζόμενη κατασκευή του αγωγού EastMed που υποστηρίζεται από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ .

Το σχέδιο προβλέπει την υποθαλάσσια μεταφορά του αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο στην ηπειρωτική Ελλάδα και μετά στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για την Τουρκία λοιπόν υπάρχει ζήτημα casus belli (αιτία πολέμου) στην κατασκευή αυτού του αγωγού, γεγονός που πυροδοτεί πολεμικές εντάσεις.

Τεράστιες αντιδράσεις προκαλεί και οι άλλος αγωγός του «ξανθού γένους». Ο περίφημος ρωσικός αγωγός Nord Stream 2, που θα μεταφέρει, όπως έχει σχεδιαστεί, πρόσθετο ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και χώρες της περιοχής, όπως η Πολωνία και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες βρίσκονται ήδη στα κάγκελα και αναμένεται να βγουν στο... αντάρτικο αν συνεχιστεί η κατασκευή του.

Εξίσου τεράστιες αντιδράσεις προκαλεί ο ρωσο-τουρκικός Turkstream που άρχισε από τον περασμένο Ιανουάριο να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία .

Σε πρώτη φάση υποτίθεται ότι το ρωσικό αέριο θα προορίζεται για τους Τούρκους καταναλωτές και σε δεύτερη- ο σχεδιασμός είναι -να προχωρήσει στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη έτοιμες να «τιμωρήσουν» με σκληρές κυρώσεις όσους διαννοηθούν να αγοράσουν αέριο από την Ρωσία και προειδοποιούν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα αφήσουν την Ευρώπη να εξαρτηθεί οικονομικά και ενεργειακά από την Ρωσία.

Η Μόσχα από την άλλη μεριά κάνει ότι μπορεί για να πουλήσει τα δικά της προϊόντα και για το λόγο αυτό έχει ποντάρει σε μια φιλική - κάτω από το τραπέζι σχέση - με την Γερμανία. Ο Πούτιν ασκεί τεράστιες πιέσεις στην Μέρκελ προκειμένου η τελευταία να επηρεάσει ευνοϊκά την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 αφού έχουν απομείνει μόνο 150 χιλιόμετρα από τα συνολικά 1200 του αγωγού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Μόρια: Φόβοι για νεκρούς από την καταστροφή στο ΚΥΤ