ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Βρετανία: Χαμός υπό τον φόβο νέου lockdown - Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Κορονοϊός - Βρετανία: Χαμός υπό τον φόβο νέου lockdown - Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ
AP PHOTOS

Το σκηνικό που επικρατεί στα σούπερ μάρκετ αυτές τις ημέρες θυμίζει τις στιγμές πανικού που επικράτησαν στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάρτιο.

Στο άκουσμα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός δεύτερου εθνικού lockdown στη Βρετανία, οι πολίτες έσπευσαν να εφοδιαστούν τα απαραίτητα από τα σούπερ μάρκετ, με τις εικόνες από τα άδεια ράφια να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons αποφάσισε να βάλει όριο στις ποσότητες χαρτιού υγείας και απολυμαντικών τζελ που μπορούν να προμηθευτούν οι πελάτες της, καθώς ήδη αναφέρονται ελλείψεις σε καταστήματά της.

Ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ άδειασαν μετά το τηλεοπτικά διάγγελμα της περασμένης Τρίτης του Μπόρις Τζόνσον, όπου παρουσίασε μια νέα σειρά περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι μήνες. Περιορισμούς φαίνεται ότι βάζουν και η Αldi αλλά και η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, στο χαρτί υγείας. Η τελευταία, μάλιστα, ενημέρωσε τους πελάτες της σε τουλάχιστον ένα παράρτημα στο Κέιμπριτζσαϊρ ότι μπορούν να αγοράζουν μόνον από ένα πακέτο. Ελλείψεις παρατηρούνται και σε άλλα αγαθά, όπως ρύζι, ζυμαρικά και κονσέρβες με φασόλια, παρά την πρόσφατη έκκληση του επικεφαλής της Tesco στους καταναλωτές να μη στοκάρουν βασικά αγαθά.

Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και την πιθανότητα ενός νέου lockdown, η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC) κάλεσε τους καταναλωτές να σκέφτονται και τους άλλους και να ψωνίζουν «φυσιολογικά», καθώς οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαβεβαιώνουν ότι διαθέτουν επαρκή αποθέματα, ώστε να μην υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι στα σούπερ μάρκετ ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στις εισόδους των καταστημάτων τους και ενισχύουν τις προμήθειές τους με διπλασιασμό των φορτίων που μεταφέρουν φορτηγά. Στο μεταξύ η αλυσίδα Asda ανακοίνωσε την πρόσληψη χιλίων ακόμη υπαλλήλων security, που θα επιβλέπουν την τήρηση της κυβερνητικής εντολής για υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πελάτες, στους οποίους θα μοιράζουν καλάθια και καροτσάκια που έχουν προηγουμένως απολυμάνει. Σε ανάλογη κίνηση προχωρά και η αλυσίδα Morrisons.

Την Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ότι από τις 10 το βράδυ θα παραμένουν κλειστά τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι παμπ, μέτρο που δεν θα επηρεάσει τα σουπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία. Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι με το μέτρο αυτό και μια περαιτέρω πτώση του αριθμού των πολιτών που χρησιμοποιούν ΜΜΕ μετά τις συστάσεις για τηλεργασία από το σπίτι η ζήτηση στα σούπερ μάρκετ μπορεί να αυξηθεί, καθώς ενδέχεται να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα όσοι εργάζονται από τα σπίτια τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει σήμερα ο Χαρδαλιάς - Ποιες επιλογές εξετάζει η κυβέρνηση