ΚΟΣΜΟΣ

Απρόβλεπτος και κωμικός ο Σαρκοζί

Απρόβλεπτος και κωμικός ο Σαρκοζί
Ως φιλοαμερικανός, απρόβλεπτος, έως και κωμικός περιγράφεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στα αμερικανικά...

Ως φιλοαμερικανός, απρόβλεπτος, έως και κωμικός περιγράφεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks, τη δημοσίευση των οποίων καταδίκασε για μία ακόμη φορά σήμερα η Γαλλία.

Αυτή η αποκάλυψη των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων "είναι απολύτως ανεύθυνη", δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

"Αποδυναμώνει τις διεθνείς σχέσεις και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ορισμένους ανθρώπους...είναι κάτι που καταδικάζω με μεγάλη αυστηρότητα", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι η διαρροή αποτελεί ένδειξη "ανευθυνότητας στον ύψιστο βαθμό".


Σε τηλεγράφημα του 2009, ο αμερικανός πρεσβευτής στο Παρίσι Τσαρλς Ρίφκιν χαρακτηρίζει τον Νικολά Σαρκοζί "εξαιρετικό πραγματιστή, ανυπόμονο, καθόλου διπλωμάτη, απρόβλεπτο, γοητευτικό, νεωτεριστή" για τον οποίο "η προσωπική επαφή έχει επίπτωση" στην πολιτική σχέση.

Σε άλλα τηλεγραφήματα γίνεται λόγος για τον "κακό χαρακτήρα" του. Περιγράφεται επίσης ως "θυελλώδης" , "παρορμητικός", "αυταρχικός" και "ευερέθιστος".

Οι αμερικανοί διπλωμάτες διηγούνται περιστατικά ανεκδοτολογικού χαρακτήρα, όπως η καταδίωξη από τον πρόεδρο της Γαλλίας, ενώπιον του αμερικανού πρεσβευτή, στην κατοικία του, του σκύλου του σπιτιού που κυνηγούσε το κουνέλι του 9χρονου γιου του.

Σε άλλο τηλεγράφημα τον Μάιο του 2008, οι αμερικανοί διπλωμάτες θεωρούν ότι "από πολύ κακή εκτίμηση στη διαμόρφωση της εικόνας του, ο Σαρκοζί εξέθεσε στα μέσα ενημέρωσης την λαμπερή σχέση του σαν να ήταν κάποιος εκατομμυριούχος" με εκείνη που είναι σήμερα η πρώτη κυρία της Γαλλίας.

Ροή Ειδήσεων