ΚΟΣΜΟΣ

«Ασφυξία» για Ερντογάν - Χάνει 20 δισ. δολάρια από το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας

«Ασφυξία» για Ερντογάν - Χάνει 20 δισ. δολάρια από το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας
«Ζημιά» 20 δισ. δολαρίων για την Τουρκία από το μποϊκοτάζ των Αράβων

Τεράστια δυναμική έχει αποκτήσει η εκστρατεία για το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων και εταιριών που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία με τις επιπτώσεις για την οικονομία της γειτονικής χώρας να είναι τεράστιες.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου είχε εκφραστεί επίσημα η θέση για μποϊκοτάρισμα της Τουρκίας σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο από τη Σαουδική Αραβία. Την τελευταία εβδομάδα όλες αυτές οι ενέργειες έχουν αρχίσει να γίνονται πράξη και σε λίγο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να φαίνονται και τα πρώτα αποτελέσματα.

Η συμμετοχή στο μποϊκοτάζ είναι αθρόα κι από το πιο μικρό κατάστημα μέχρι τεράστιους εμπορικούς και βιομηχανικούς κολοσσούς της Σαουδικής Αραβίας άπαντες έχουν μπει στη διαδικασία να διακόψουν κάθε συναλλαγή με τους Τούρκους. Η κίνηση αυτή έχει φέρει ήδη προβληματισμό στον Ερντογάν καθώς εδώ και καιρό αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας στο οικονομικό σκέλος.

Όλα αυτά, τη στιγμή που η πανδημία… προελαύνει στη γειτονική χώρα και προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στον «Σουλτάνο». Μάλιστα, ο Ajlan Al-Aijlan, πρόεδρος στο Συμβούλιο του επιμελητηρίου της Σαουδικής Αραβίας (CSC), σε δηλώσεις του έκανε σαφές πως η συγκεκριμένη δράση θα ζημιώσει κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια την οικονομία της Τουρκίας.

«Νομίζω ότι η ακύρωση της μετάβασης στην Τουρκία 1,5 εκατομμυρίου Σαουδαράβων τουριστών θα κοστίσει ακόμα πιο πολύ στην Άγκυρα, ενώ χιλιάδες επενδυτές σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για εισαγωγές, τουρισμό, επενδύσεις, μποϊκοτάρουν καθετί τουρκικό, ώστε η Τουρκία να σταματήσει να ασχολείται με την κυβέρνησή και τον λαό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Ajlan Al-Ajlan έκανε σαφές πως πρέπει άπαντες να τηρήσουν το μποϊκοτάζ και να βάλουν στη… γωνία την Τουρκία, «τιμωρώντας» έτσι τις παρανοϊκές επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις προκλήσεις του εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου. «Το λέω με βεβαιότητα και σαφήνεια: Καμία επένδυση, καμία εισαγωγή, όχι τουρίστες ... Εμείς ως πολίτες και επιχειρηματίες δεν θα έχουμε καμία σχέση με ό, τι είναι τούρκικο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, ο αραβικός κόσμος φαίνεται να είναι ένα βήμα μπροστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία είναι ακόμα σε… συζητήσεις για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στον «Σουλτάνο» και την Τουρκία και αν θα διακοπούν οι εμπορικές συναλλαγές που του δίνουν «οξυγόνο» τη στιγμή που έχει βρεθεί στα… σχοινιά οικονομικά και δεν έχει διέξοδο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr