ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές 2020: Ποιες είναι οι πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή;

Αμερικανικές εκλογές 2020: Ποιες είναι οι πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή;

Η Προεδρική εκλογή των ΗΠΑ θα διεξαχθεί την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020. Θα είναι η 59η προεδρική εκλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 538 εκλέκτορες, οι οποίοι στις 14 Δεκεμβρίου 2020 θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο.

Από τις αρχές του 2020 πολλοί πολιτικοί έχουν ξεκινήσει προεδρικές εκστρατείες, από τους οποίους πολλοί παραιτήθηκαν από τον αγώνα ενώ άλλοι προκρίθηκαν για την επόμενη φάση της προεδρικής εκλογής. Κάθε κόμμα κλήθηκε να προτείνει έναν μοναδικό υποψήφιο για Πρόεδρο και τον συνυποψήφιό του για Αντιπρόεδρο, η επιλογή των οποίων έγινε με ενδοκομματικές προκριματικές εκλογές και αρχαιρεσίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, 45ος και σημερινός Πρόεδρος, ξεκίνησε την εκστρατεία επανεκλογής του και πολλές οργανώσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον υποστήριξαν αμέσως, χωρίς να προηγηθούν προκριματικές εκλογές.

Για τους Δημοκρατικούς έχουν ξεκινήσει τις εκστρατείες τους 29 σημαντικοί υποψήφιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων οποιουδήποτε κόμματος στην αμερικανική πολιτική μετά τη μεταρρύθμιση. Στις αρχές του Ιουνίου 2020, ο Τζο Μπάιντεν έφτασε το ορόσημο των 1.991 δεσμευμένων αντιπροσώπων και κέρδισε το δικαίωμα να προταθεί από το Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που θα διεξαχθεί στις 17-20 Αυγούστου. Στις 18 Αυγούστου, τη δεύτερη ημέρα του Εθνικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τζο Μπάιντεν αναδείχθηκε επίσημα ως ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020 έχει προγραμματιστεί να αναλάβει καθήκοντα κατόπιν ορκωμοσίας που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Το Άρθρο Δύο του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών ορίζει ότι για να υπηρετήσει ένας άνθρωπος στη θέση του προέδρου, πρέπει να είναι γεννημένος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, ηλικίας τουλάχιστον 35 ετών και κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών για τουλάχιστον 14 χρόνια.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία πρέπει να αναδειχθούν από κάποιο από τα διάφορα πολιτικά κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία συνήθως επιλέγουν τους υποψήφιους με προκριματικές εκλογές. Οι προκριματικές συνήθως διεξάγονται με έμμεση εκλογική διαδικασία, στην οποία οι εκλογείς εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους (από την λίστα ενός κόμματος), και αυτοί με τη σειρά τους εκλέγουν τον υποψήφιο που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές.

Ο υποψήφιος για την προεδρία πρέπει να επιλέξει έναν συνυποψήφιο για την αντιπροεδρία, ώστε να καταρτιστεί η λίστα υποψηφίων του κόμματος, η οποία στη συνέχεια πρέπει να επικυρωθεί από τους αντιπροσώπους. Στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου η εκλογική διαδικασία είναι έμμεση, και οι ψηφοφόροι εκλέγουν τα μέλη του Εκλογικού Κολεγίου, τους εκλέκτορες που εκλέγουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο με άμεσες εκλογές. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 270 ψήφους εκλεκτόρων που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές, τότε η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών θα ορίσει ως πρόεδρο τον έναν από τους τρεις υποψηφίους που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους εκλεκτόρων, και ομοίως η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιλέξει τον αντιπρόεδρο με πλειοψηφικά κριτήρια.

Εκτιμάται ότι στις εκλογές του 2020 το 40% των ψηφοφόρων θα έχουν ηλικίες 18 έως 45 ετών. Επίσης, ότι πάνω από 30% των ψηφοφόρων θα είναι έγχρωμοι. Οι αλλαγές στα δημογραφικά στοιχεία των ψηφοφόρων μετά τις εκλογές του 2016 ίσως επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Εκτιμάται ότι τα ποσοστά των ψηφοφόρων που είναι Αφροαμερικανοί, Ισπανοί, Ασιάτες και άλλες εθνικές μειονότητες, καθώς και των ψηφοφόρων που είναι «λευκοί πτυχιούχοι πανεπιστημίου» θα είναι αυξημένα το 2020, ενώ φθίνουσα είναι η πορεία των ποσοστών για τους «λευκούς χωρίς πτυχίο». Αυτή η μετατόπιση ίσως ευνοήσει τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, λόγω γεωγραφικών διαφορών, δεν αποκλείεται ο Τραμπ να κερδίσει από το Σώμα Εκλεκτόρων ακόμα και αν χάνει στις λαϊκές ψήφους, και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά αυτής του 2016.

Oι κρίσιμες πολιτείες για τις ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 2020

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις έξι από τις κρίσιμης σημασίας πολιτείες των ΗΠΑ στις αμερικανικές εκλογές: τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα, το Ουισκόνσιν και την Αριζόνα. Οι νίκες αυτές του εξασφάλισαν τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων, παρότι δεν έκοψε πρώτος το νήμα της λαϊκής ψήφου, απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Τζόρτζια, η Άιοβα, το Οχάιο και -κάνοντας την μεγαλύτερη έκπληξη- το Τέξας μπορεί να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές 2020, σύμφωνα με τον ιστότοπο RealClearPolitics.

Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα και Αριζόνα είναι οι κρίσιμες πολιτείες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή των προεδρικών εκλογών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγιος Στέφανος: Θρήνος για τον Δημήτρη Καμπανάρο - Το τελευταίο γράμμα και τα αναπάντητα ερωτήματα