ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Πέντε νεκροί από πυρά ενόπλων στα βόρεια της χώρας

Κολομβία: Πέντε νεκροί από πυρά ενόπλων στα βόρεια της χώρας

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί σε επίθεση ενόπλων στο βόρειο τμήμα της Κολομβίας το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή (25/10), ενώ το κόμμα Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη (FARC) από την πλευρά του κατήγγειλε τη δολοφονία δύο πρώην ανταρτών.

Το μακελειό μετά το οποίο βρέθηκαν τα πτώματα τεσσάρων αγροτών και του δικηγόρου τους διαπράχθηκε το Σάββατο το βράδυ στην κοινότητα Σαν Μάρκος, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία Τύπου του στρατού στην περιφέρεια Σούκρε.

Στην περιφέρεια αυτή δρα κατά κύριο λόγο η συμμορία διακινητών ναρκωτικών Clan del Golfo, που ίδρυσαν πρώην ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από τν πλευρά του το κόμμα FARC κατήγγειλε μέσω Twitter τους φόνους, επίσης το Σάββατο, δύο πρώην ανταρτών, που αύξησε σε 236 τις «δολοφονίες» των μαχητών του που κατέθεσαν τα όπλα μετά την υπογραφή της συμφωνίας της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας με την κυβέρνηση το 2016.

Τα δύο πρόσωπα αυτά σκοτώθηκαν αντίστοιχα στις περιφέρειες Κάουκα (νοτιοδυτικά) και Κακετά (νότια).

Για το κόμμα FARC, οι πρώην Γκεριγέρος πέφτουν θύματα των «διασταυρούμενων πυρών» των δυνάμεων επιβολής της τάξης, λαθρέμπορων ναρκωτικών, αποστατών της οργάνωσης που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης και των μαχητών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας που συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η αποστολή του ΟΗΕ στην Κολομβία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την «ακατάπαυστη βία εναντίον των πρώην μαχητών» των FARC.

Σχεδόν 13.000 άνδρες και γυναίκες αποκήρυξαν τον ένοπλο αγώνα μετά τη συμφωνία ειρήνης, που προέβλεπε εναλλακτικές ποινές για μαχητές ενόχους για εγκλήματα υπό τους όρους να πουν την αλήθεια, να αποζημιώσουν τα θύματα και να δεσμευτούν να μην καταφύγουν ξανά στη βία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

790 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 10 θάνατοι - Στους 84 οι διασωληνωμένοι