ΚΟΣΜΟΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Κάθε μέρα και μια νέα πρόκληση - Γιατί ξεκίνησε «πόλεμο» με τον Μακρόν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Κάθε μέρα και μια νέα πρόκληση - Γιατί ξεκίνησε «πόλεμο» με τον Μακρόν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να λειτουργεί μεθοδικά και με σχέδιο όσον αφορά τις προκλήσεις του τόσο με την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο όσο μάλιστα και με την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στον Εμανουέλ Μακρόν, με εκφράσεις ανήκουστες για θεσμό των προέδρων χωρών.

Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να κάνει τον Γάλλο πρόεδρο πρότυπο της Ισλαμοφοβίας και κόκκινο πανί και ένας από τους λόγους είναι για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, η οποία, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Avrasya.

Σύμφωνα με την γαλλική Le Monde εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάμβανε το 38,7% των ψήφων έναντι του 41,9% του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Παράλληλα σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, τα περισσότερα κυβερνητικά ΜΜΕ αντανακλούν πιστά τη σκέψη του «Μεγάλου Ανδρός» – ένα από τα ψευδώνυμα του Ερντογάν- καθώς δεν σταμάτησαν να καταδικάζουν τη Γαλλία, μια χώρα «αποικιοκρατική», «ρατσιστική», όπου οι Μουσουλμάνοι διώκονται με τον χειρότερο τρόπο, μία δίωξη που για τον Φαχρεττίν Άλτουν, διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας είναι παρόμοια με την «δαιμονοποίηση των Ευρωπαίων Εβραίων τη δεκαετία του 1920», ενώ «η Ευρώπη είναι ένα ολοένα και πιο επικίνδυνο μέρος για τους Μουσουλμάνους».

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές δεν έχουν αποδεχθεί το ό,τι ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχο των μουσουλμανικών τόπων λατρείας στο γαλλικό έδαφος, παύοντας την αποστολή ιμάμηδων και ξένων ιεροκηρύκων στη Γαλλία, γεγονός που για την Τουρκία σημαίνει απώλεια επιρροής.

Γαλλική επανάσταση κατά του Ισλάμ

Οι τελευταίες ακραίες και προσβλητικές εκφράσεις κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται να ξεχείλισαν το ποτήρι της ανοχής της ΕΕ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» με κάλεσμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων τραβώντας, με αυτό τον τρόπο, την κόντρα με τον Γάλλο πρόεδρο... στα άκρα.

Πλέον στις «φωνές» της Ελλάδας και της Κύπρου, ώστε να μπει η Τουρκία στην άτυπη Σύνοδο των «27» στις 29 Οκτωβρίου, λόγω των προκλήσεων που συνεχίζει να πραγματοποιεί τόσο σε Αιγαίο όσο και σε Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται ότι θα προστεθούν και -ακόμα πιο έντονες- γαλλικές «πιέσεις» μαζί με τις χώρες «δορυφόρους» της Γαλλίας.

Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει βάλει στόχο την επιβολή ενός νέου τύπου θρησκευτικού φανατισμό κατά της Γηραιάς Ηπείρου ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί από μια μουσουλμανική συσπείρωση. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι Εμμάνουελ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε ανοικτό «πόλεμο» καθώς, ο Γάλλος ηγέτης δεν έχει σκοπό να αφήσει τον «Σουλτάνο» να ασκήσει την επιρροή που επιθυμεί στον αραβικό κόσμο μέσω του νέου «Χαλιφάτου» του, με σαφείς και ξεκάθαρες βλέψεις προς την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Οι δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών αλλά και αξιωματούχων μετά από το παραλήρημα Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί. Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν ήταν ξεκάθαρος πάνω σε αυτό το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις και τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές».

«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη».

«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα με τα κράτη-μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

Η λύση δυο κρατών για Κύπρο και το πικνίκ στα Βαρώσια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ήρθε η ώρα να συζητηθεί μια ρεαλιστική πρόταση για μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, προσθέτοντας πως οι παράμετροι των τρεχόντων διαπραγματεύσεων δεν είναι βιώσιμοι.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η προσέγγιση των Ελληνοκυπρίων μπλόκαρε προηγούμενες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, τονίζοντας πως η ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να ισχύει και χρειάζονται νέες ιδέες, ανέφερε.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό τις τρέχουσες παραμέτρους μετά από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι η έναρξη συνομιλιών με βάση μια ομοσπονδία θα είναι χάσιμο χρόνου. Επομένως, πιστεύουμε ότι μια λύση δύο κρατών πρέπει τώρα να τεθεί στο τραπέζι με μια ρεαλιστική πρόταση».

Όπως ισχυρίστηκε συγκεκριμένα, «υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί, οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη αυτή τη στιγμή». Η βάση της λύσης, «κατά την οποία οι δύο λαοί θα μπορούν να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο μέσα σε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Πιστεύω ότι τώρα η λύση των δύο κρατών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ρεαλιστική προσέγγιση».

Ο Τατάρ δήλωσε από την πλευρά του ότι μια τουρκική πρόταση για τη διεξαγωγή μιας πενταμερούς άτυπης διάσκεψης μεταξύ Τουρκίας, ψευδοκράτους, Ελληνοκυπρίων, Ελλάδας και Ηνωμένων Εθνών είναι «η τελευταία ευκαιρία» για μια συμφωνία.

«Κατ’ εμάς είναι ρεαλιστική και εποικοδομητική η πρότασή σας για διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και η 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου' για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για την ε/κ πλευρά. Με τη στήριξή σας θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες εξωτερικές επαφές, να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας και να είμαστε πιο ορατοί στο διεθνές πεδίο», είπε ο Τατάρ.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε να κάνουν πικνίκ στα Βαρώσια. «Την 15ή Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψή μας στη βόρεια Κύπρο. Με αυτή την επίσκεψη ας συμμετάσχουμε και στις εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας και ταυτόχρονα ας κάνουμε και τα εγκαίνια του νοσοκομείου Έτσι θα έχουμε ανταποδώσει και την επίσκεψή σας. Να τα κάνουμε όλα μαζί. Και μάλλον κ. Τσαβούσογλου λέω μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Παρακολουθούμε από εδώ στις οθόνες. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές