ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Το εξώφυλλο που εξόργισε τον Ερντογάν - «Ωωω, ο Προφήτης!»

Charlie Hebdo: Το εξώφυλλο που εξόργισε τον Ερντογάν - «Ωωω, ο Προφήτης!»
Twitter

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «φιλοξενεί» το γαλλικό σατιρικό περιοδικό στο εξώφυλλό του την Τετάρτη προκαλώντας για άλλη μία φορά αντιδράσεις. 

Το tweet της εβδομαδιαίας εφημερίδας εμφανίζει ένα εξώφυλλο με μια καρικατούρα του Ερντογάν να κάθεται σε μια καρέκλα και να σηκώνει το φόρεμα μιας γυναίκας αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της και φέρει τον τίτλο: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, είναι πολύ αστείος».

Το γαλλικό σατιρικό περιοδικό, Charlie Hebdo, έβαλε ένα ακόμη λιθαράκι, ούτως ώστε να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των προέδρων Γαλλίας και Τουρκίας, ενώ την ίδια ώρα η διαμάχη Μακρόν – Ερντογάν μαίνεται, με επίκεντρο την θρησκεία.

Το tweet της εβδομαδιαίας εφημερίδας εμφανίζει ένα εξώφυλλο με μια καρικατούρα του Ερντογάν και φέρει τον τίτλο: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, είναι πολύ αστείος».

Στο νέο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται με εσώρουχα, καθισμένος νωχελικά στην πολυθρόνα του, να σηκώνει το φουστάνι μιας μουσουλμάνας, η οποία θα μπορούσε να είναι και η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν, ο οποίος αναφωνεί «Ωωω, ο Προφήτης!».

Πρόκειται για μία κίνηση μάλλον αναμενόμενη, μετά από όλα όσα έχει πει και πράξει τις τελευταίες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του Εμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα, αυτή τη φορά, θρησκευτικά ζητήματα.

Το σκίτσο:

Την ίδια ώρα, ο σουλτάνος έχει κυρήξει μποϊκοτάζ σε γαλλικά προϊόντα.

Δείτε το tweet:

Η Άγκυρα καταδικάζει το πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo

Κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν σκίτσο κάνοντας λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος», κατ’ αυτούς.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Η σύνταξη του Σαρλί Εμπντό το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της». «Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπερθεμάτισε: «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!», έκρινε.

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν, ο οποίος εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν επέκρινε με σφοδρότητα τον Μακρόν, φθάνοντας στο σημείο να πει πως ο γάλλος πρόεδρος χρειάζεται να υποβληθεί σε εξέταση από ψυχίατρο. Το Ελιζέ ανακάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Προχθές Δευτέρα, ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Τι υποστηρίζει το «Charlie Hebdo»

Το «Charlie Hebdo» είχε πάρει θέση και μετά τη δολοφονία του καθηγητή σε προάστιο του Παρισιού από Τσετσένο ισλαμιστή, που τον εκδικήθηκε, όπως είπε, γιατί επέλεξε να δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του.

«Το Charlie Hebdo συμμερίζεται το αίσθημα φρίκης και οργής, καθώς ένας εκπαιδευτικός δολοφονήθηκε την ώρα της δουλειάς του από έναν φανατισμένο θρησκευόμενο. Εκφράζουμε την πιο έντονη υποστήριξή μας στην οικογένεια και τους οικείους του, καθώς και σε όλους τους εκπαιδευτικούς», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η ομάδα του περιοδικού στη Γαλλία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου: Οι λαοί πηγαίνουν μπροστά με τα «όχι»