ΑΝΑΛΥΣΗ NEWSBOMB.GR

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν-Μακρόν: Τι κρύβει η άγρια κόντρα – Το Charlie Hebdo, το Ισλάμ και η ανατολική Μεσόγειος

Ερντογάν-Μακρόν: Τι κρύβει η άγρια κόντρα – Το Charlie Hebdo, το Ισλάμ και η ανατολική Μεσόγειος

Σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι βαδίζει ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επ’ αφορμής της νέας κόντρας του με τον Εμανουέλ Μακρόν ξυπνά τον τζιχαντιστικό εφιάλτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως έχει χάσει το μονοπάτι της λογικής, αφού εκτός από τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές του στην ανατολική Μεσόγειο, επιλέγει να βάλει απέναντί του την Ευρώπη και ολόκληρη την Δύση.

Η επιθέσεις που εξαπολύει κατά του Γάλλου προέδρου δεν είναι τυχαίες. Ο Ταγίπ Ερντογάν βρήκε τον «αποδιοπομπαίο τράγο» του προκειμένου να δώσει στόμφο στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως ο απανταχού προστάτης των μουσουλμάνων. Οι φράσεις που εκστομίζονται από την Τουρκία είναι άνευ προηγουμένου με τον Ερντογάν να είναι ο ενορχηστρωτής και να μην αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η στάση του.

Τι «ναζιστές», τι «φασίστες» χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες, τι «ψυχίατρο» συστήνει στον Εμανουέλ Μακρόν και η λίστα δεν σταματά. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που αποφεύγει με κάθε τρόπο να καταδικάσει την εν ψυχρώ δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Ματί από έναν Τσετσένο τζιχαντιστή στο Παρίσι.

Αφορμή για την τρομοκρατική επίθεση αλλά και την κόντρα Ερντογάν-Μακρόν ήταν πως ο Σαμουέλ Πατί είχε δείξει σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo για το Μωάμεθ στους μαθητές του. Για την ιστορία, ο Πατί ζήτησε από τους μουσουλμάνους μαθητές να βγουν από την αίθουσα εάν αισθάνονταν πως θα προσβληθούν…

Αμέσως μετά την επίθεση ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε πως πλέον δεν θα υπάρχει κανένας δισταγμός απέναντι στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό. «Δεν έχω λόγια να εκφράσω τι σημαίνει να πολεμάς τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο των εκπαιδευτικών που έχουν το καθήκον να διαμορφώνουν τους μελλοντικούς πολίτες της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά την κηδεία του αδικοχαμένου καθηγητή. Απέφυγε να μιλήσει, όπως είπε, για τους δειλούς που διέπραξαν το έγκλημα, αντιθέτως μίλησε για το πώς ο Πατί ενσάρκωνε το ιδεώδες του δασκάλου, με μεγαλείο σκέψης. «Θα συνεχίσουμε, καθηγητά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, «θα υπερασπιστούμε την ελευθερία που διδάξατε τόσο καλά».

Αμέσως μετά, σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo αναρτήθηκαν σε κυβερνητικά κτήρια στη Γαλλία.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε άλλη μία αφορμή για να επιτεθεί στον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας πως χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ! Η γαλλική προεδρία αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή της και το Παρίσι αποφάσισε να ανακαλέσει για διαβουλευσεις τον Γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα.

Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις η Ευρώπη έδειξε ένα πρόσωπο ενότητας. Κυριάκος Μητσοτάκης, Βερολίνο, Σαρλ Μισέλ, μαργαρίτης Σχοινάς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι στάθηκαν στο πλευρό του Μακρόν ζητώντας από την Τουρκία να αλλάξει δρόμο και να φύγει από το μονοπάτι των προκλήσεων. Εις μάτην, όμως…

Τούρκοι αξιωματούχοι, συνέχισαν να καθυβρίζουν τον Μακρόν αλλά και την Ευρώπη εν τω συνόλω, ξεσηκώνοντας, μικρές, αλλά υπαρκτές, αντιδράσεις από Μουσουλμάνους κατά της Ευρώπης σε Συρία, Αφγανιστάν και Πακιστάν. Το θερμόμετρο έχει φτάσει στα ύψη και, όπως εκτιμούν αναλυτές, εάν δεν αλλάξει η ρητορική από την Τουρκία, τότε πολύ σύντομα θα δούμε αναβίωση της δράσης των τζιχαντιστών και γι’ αυτό θα ευθύνεται ο Ταγίπ Ερντογάν.

Νέα σάτιρα από το Charlie Hebdo

Και εν μέσω αυτών, το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo κάνει για άλλη μία φορά την εμφάνισή του σατιρίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν αυτή την φορά.

Το tweet της εβδομαδιαίας εφημερίδας εμφανίζει ένα εξώφυλλο με μια καρικατούρα του Ερντογάν να κάθεται σε μια καρέκλα και να σηκώνει το φόρεμα μιας γυναίκας αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της και φέρει τον τίτλο: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, είναι πολύ αστείος».

Στο νέο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται με εσώρουχα, καθισμένος νωχελικά στην πολυθρόνα του, να σηκώνει το φουστάνι μιας μουσουλμάνας, η οποία θα μπορούσε να είναι και η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν, ο οποίος αναφωνεί «Ωωω, ο Προφήτης!».

Πρόκειται για μία κίνηση μάλλον αναμενόμενη, μετά από όλα όσα έχει πει και πράξει τις τελευταίες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του Εμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα, αυτή τη φορά, θρησκευτικά ζητήματα.

Το σκίτσο:

Την ίδια ώρα, ο σουλτάνος έχει κυρήξει μποϊκοτάζ σε γαλλικά προϊόντα.

«Απευθύνω κάλεσμα στο έθνος μου: μην αγοράσετε ποτέ ξανά γαλλικά αγαθά και προϊόντα», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Άγκυρα η οποία αναμεταδιδόταν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Δείτε το tweet:

Η Άγκυρα καταδικάζει το πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo

Κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν σκίτσο κάνοντας λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος», κατ’ αυτούς.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Η σύνταξη του Σαρλί Εμπντό το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της». «Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπερθεμάτισε: «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!», έκρινε.

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν, ο οποίος εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν επέκρινε με σφοδρότητα τον Μακρόν, φθάνοντας στο σημείο να πει πως ο γάλλος πρόεδρος χρειάζεται να υποβληθεί σε εξέταση από ψυχίατρο. Το Ελιζέ ανακάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Προχθές Δευτέρα, ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Τι υποστηρίζει το «Charlie Hebdo»

Το «Charlie Hebdo» είχε πάρει θέση και μετά τη δολοφονία του καθηγητή σε προάστιο του Παρισιού από Τσετσένο ισλαμιστή, που τον εκδικήθηκε, όπως είπε, γιατί επέλεξε να δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του.

«Το Charlie Hebdo συμμερίζεται το αίσθημα φρίκης και οργής, καθώς ένας εκπαιδευτικός δολοφονήθηκε την ώρα της δουλειάς του από έναν φανατισμένο θρησκευόμενο. Εκφράζουμε την πιο έντονη υποστήριξή μας στην οικογένεια και τους οικείους του, καθώς και σε όλους τους εκπαιδευτικούς», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η ομάδα του περιοδικού στη Γαλλία.

Τι κερδίζουν Ερντογάν και Μακρόν

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό εξελίξεων και επιθέσεων ο Μακρόν και ο Ερντογάν έχουν και αυτοί τα κέρδη τους…

Συγκεκριμένα από πλευράς του ο Τούρκος πρόεδρος αποπροσανατολίζει το εσωτερικό κοινό του από τα προβλήματα της οικονομίας τα οποία είναι σοβαρά [διαβάστε σχετική ανάλυση ΕΔΩ], ενώ επιχειρεί να προσεγγίσει τους διαλυμένους κοινωνικούς ιστούς χωρών όπως η Συρία και το Αφγανιστάν προκειμένου να τον θεωρήσουν ως προστάτη του Ισλάμ.

Από την άλλη, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να είναι ο μόνος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος αντιλαμβάνεται πως με την στάση αναμονής που διατηρεί η Ένωση για τα καμώματα του Ερντογάν πετυχαίνει δύο πράγματα: χάνει τα ερείσματα από τα οφέλη των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη εμφανίζει εικόνα μη συνοχής προς το εξωτερικό με αποτέλεσμα να χάνει ουσιαστικό διπλωματικό κεφάλαιο στις διεθνείς σχέσεις.

Έτσι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αυτός που έχει αναλάβει να τονίσει εντός της Ένωσης πως τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικότερα από τις όποιες διμερείς σχέσεις έχουν τα κράτη μέλη με την Τουρκία οι οποίες φυσικές βασίζονται στα οικονομικά συμφέροντα.

Δηλωτικό της προσπάθειάς του είναι το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ το οποίο τον εμφανίζει ως ηγέτη της Ευρώπης. Έχοντας ωστόσο μία υποσημείωση «εάν καταφέρει να ηγηθεί της Γαλλίας», προφανώς αναφερόμενο στα εσωτερικά ζητήματα που έχει ο Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίσει…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κατήφορος για την τουρκική λίρα: Οι τσαμπουκάδες του Ερντογάν βάζουν «φωτιά» στην οικονομία