ΚΟΣΜΟΣ

Ο κορονοϊός σαρώνει την Ευρώπη: Προς lockdown η Γαλλία, κλειστά μπαρ θέλει η Μέρκελ

Ο κορονοϊός σαρώνει την Ευρώπη: Προς lockdown η Γαλλία, κλειστά μπαρ θέλει η Μέρκελ
AP

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη, θέτοντας σε δοκιμασία τις αντοχές των πολιτών και των εθνικών συστημάτων υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν ισχυρή πίεση από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

Tηλεοπτικό διάγγελμα θα απευθύνει το βράδυ της Τετάρτης (28/10) ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αφού ο Γάλλος ηγέτης είχε σειρά συναντήσεων για να επανεξεταστεί η κατάσταση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη Γαλλία καθώς παρουσιάζει τεράστια έξαρση τα τελευταία 24ωρα.

Γερμανία: Η Μέρκελ θέλει να κλείσουν τα μπαρ - εστιατόρια

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να υπάρξει συμφωνία κατά τη σύνοδο που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής των κρατιδίων για να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορονοϊού, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, γράφει η εφημερίδα Bild.

Σχέδιο απόφασης για τη σύνοδο αυτή, το οποίο επικαλείται η Bild, αναφέρει ότι η Μέρκελ θέλει να καταλήξουν σε συμφωνία με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων για να κλείσουν και τα γυμναστήρια, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι, όπως επίσης τα θέατρα, οι όπερες και οι αίθουσες συναυλιών, αλλά να επιτραπεί στα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά αν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και περιοριστεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να δέχονται.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει επίσης να προσφέρει οικονομική βοήθεια στις εταιρείες που επηρεάζονται από το κλείσιμο αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ένα σχέδιο γι'αυτό θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα.

Στους πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν δημοσίως μόνον μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και άλλης μιας οικογένειας, συμπληρώνει η Bild.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται, προσθέτει, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ιταλία: Ανησυχία από τη μεγάλη αύξηση των νεκρών

Μεγάλη αύξηση παρουσίασε την Τρίτη (27/10) ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στην Ιταλία. Έχασαν την ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα.

Συνολικά, έγιναν 174.000 διαγνωστικά τεστ. Χθες, τα περιστατικά ήταν 17.012 και οι νεκροί 141. Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιοχές της χώρας, η Λομβαρδία αγγίζει, σήμερα, τα 5.035 κρούσματα, η Καμπανία τα 2.761 ενώ στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο διαγνώσθηκαν 2.468 θετικοί στον ιό, και στο Λάτιο -με κύρια πόλη την Ρώμη- 1.933.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας έχουν εισαχθεί 1.411 ασθενείς (127 περισσότεροι από χθες), 13.955 έχουν εισαχθεί στους νοσοκομειακούς θαλάμους (958 επιπλέον σε σχέση με την χθεσινή ημέρα). Στο μεταξύ, τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών, καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ειδικούς λοιμωδών νόσων. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ΜΕΘ δεν λειτουργούν μόνες τους, χρειάζονται εξειδικευμένους επαγγελματίες», υπογραμμίζουν οι Ιταλοί γιατροί.

Βυθίζεται και πάλι στη δίνη του κορονοϊού η Ισπανία

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.418 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν 267 ακόμη θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.

Αυτός ημερήσιος απολογισμός θανάτων είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του λεγόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Ιβηρικής.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 35.298 νεκρούς επί συνόλου 1.116.738 μολύνσεων στην ισπανική επικράτεια. Στην κορύφωση του πρώτου κύματος, στα τέλη Μαρτίου, η Ισπανία θρηνούσε σχεδόν 900 θανάτους καθημερινά.

Οι ισπανικές Αρχές κήρυξαν σε κατάσταση συναγερμού όλη τη χώρα την 25η Οκτωβρίου προκειμένου να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας και επέβαλλαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας για 15 ημέρες από την 26η.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατριχίλα: Το συγκλονιστικό μήνυμα του πιλότου του μαχητικού F-16 για την 28η Οκτωβρίου