ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σύλληψη υπόπτου για την επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Λυών

Γαλλία: Σύλληψη υπόπτου για την επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Λυών

Το απόγευμα του Σαββάτου άγνωστος πυροβόλησε τον 52χρονο ιερέα ελληνικής υπηκοότητας έξω από την Ορθόδοξη Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Συνελήφθη ύποπτος

Η γαλλική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός υπόπτου το βράδυ του Σαββάτου (31/10), μόλις μερικές ώρες από την ένοπλη επίθεση κατά του ελληνικής καταγωγής ιερέα, ακριβώς έξω από τον ιερό ναό, όπου δέχτηκε δυο πυροβολισμούς στην κοιλιακή χώρα και τον θώρακα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC η κατάσταση του 52χρονου θεωρείται κρίσιμη.

«Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ο δράστης πυροβόλησε τον ιερέα», δήλωσε ο δήμαρχος της Λιόν Γκρεγκορί Ντουσέ στη γαλλική τηλεόραση.

Πηγή προσκείμενη στους τοπικούς εισαγγελείς στη Λυών είπε ότι η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για απόπειρα δολοφονίας κατά του ιερέα.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη.

Πώς έγινε η αιματηρή επίθεση

Ο ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής, δέχτηκε δυο πυροβολισμούς. Ο δράστης σύμφωνα με πληροφορίες τον πυροβόλησε με πριονισμένο τυφέκιο, την ώρα που ιερέας ετοιμαζόταν να κλείσει τον ιερό ναό.

Αμέσως μετά το περιστατικό, στο σημείο έσπευσαν ισχυρότατες δυνάμεις, που απέκλεισαν την περιοχή. Το υπουργείο Εσωτερικών σε tweet του αναφέρει πως το περιστατικό σημειώθηκε στον τομέα Jean-Mare στο 7ο διαμέρισμα στη Λυών.

Ποιος είναι ο ελληνικής καταγωγής ιερέας

Ο ιερέας ελληνικής καταγωγή ονομάζεται Νικόλαος Κακαβελάκης, είναι 52 ετών και είναι ο εφημέριος της ελληνόφωνης ορθόδοξης εκκλησία της Λυών, ενώ είναι πατέρας δυο παιδιών και διαμένει πολλά χρόνια με την οικογένειά του στην γαλλική πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι Θεολόγος, ιστορικός και δίδασκε παράλληλα στο Πανεπιστήμιο της πόλης, μαθήματα Βυζαντινής Ιστορίας.

Ευχές για γρήγορη ανάρρωση ανήρτησε στο Facebook η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Ευχόμαστε ο Θεός με τις πρεσβείες των Αγίων Θαυματουργών Αναργύρων να θεραπεύσει τον π. Νικόλαο Κακαβελάκη, ιερέα της Ελληνορθοδόξου Ενορίας της Λυών στη Γαλλία, ο οποίος νοσηλεύεται τραυματισμένος σε κρίσιμη κατάσταση μετά από τρομοκρατική επίθεση που υπέστη έξω από τον Ναό που διακονεί.”Πηγὴν ἰαμάτων ἔχοντες, Ἅγιοι Ἀνάργυροι, τὰς ἰάσεις παρέχετε πᾶσι τοῖς δεομένοις»

Δείτε την ανάρτηση της Θεολογικής Σχολής Χάλκης:

Οι γαλλικές Αρχές σύμφωνα με την Le Figaro, ερευνούν το ενδεχόμενο το περιστατικό να σχετίζεται με τρομοκρατική ενέργεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Παράλληλα, όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Γαλλίας, Ευαγόρας Μαυρομάτης, ο ιερέας πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής. Ο δράστης πρέπει να τον παρακολουθούσε, να του είχε στήσει ενέδρα.

Ανακοινωθέν για το τραγικό περιστατικό εξέδωσε η Επισκοπική Συνέλευση Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας (AEOF).

Στην ανακοίνωσή τους οι ορθόδοξοι επίσκοποι της Γαλλίας αναφέρουν: «Λάβαμε γνώση ότι έγινε επίθεση εναντίον ενός ορθόδοξου ιερέα ελληνικής καταγωγής στη Λυών. Προς το παρόν, οι εθνικοί εκπρόσωποι της Επισκοπικής Συνελεύσεως Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας (AEOF) δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με τις περιστάσεις υπό της οποίες έλαβε χώρα αυτή η επίθεση».

«Η AEOF έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές που διεξάγουν την εν εξελίξει έρευνα και αναμένει τα αποτελέσματά της», τονίζει. «Οι Ορθόδοξοι επίσκοποι της Γαλλίας δεν μπορούν παρά να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις βίας που απειλούν τη ζωή και ενισχύουν ένα γενικό κλίμα ανασφάλειας».

Σημειώνεται ότι πρόεδρος της AEOF είναι ο Μητροπολίτης Γαλλίας και Έξαρχος Ευρώπης κ. Εμμανουήλ. Η Μητρόπολη Γαλλίας υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: ΣΟΚ! 2.056 νέα κρούσματα στην Ελλάδα