ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Πώς το ψέμα ενός άνδρα οδήγησε μια ολόκληρη χώρα σε lockdown - Τι συνέβη

Κορονοϊός: Πώς το ψέμα ενός άνδρα οδήγησε μια ολόκληρη χώρα σε lockdown - Τι συνέβη
AP PHOTOS

Κορονοϊός: Το δραστικό lockdown έξι ημερών στην Νότια Αυστραλία επιβλήθηκε εξαιτίας «ψέματος» που είπε ένας άνδρας στην υπηρεσία ιχνηλάτησης επαφών, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον νέο κορονοϊό, και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην πολιτεία αυτή θα αρθούν πολύ νωρίτερα από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μόλις δύο ημέρες μετά την εντολή που έδωσε η πολιτειακή κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας στους κατοίκους της να μένουν στο σπίτι και να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις για να αναχαιτιστεί το ξέσπασμα ενός, όπως πιστευόταν, πολύ μεταδοτικού στελέχους του νέου κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας Στίβεν Μάρσαλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσά της Αδελαΐδα ότι ένας άνδρας σε πιτσαρία που συνδέεται με το ξέσπασμα της COVID-19 δήλωσε στην υπηρεσία ιχνηλάτησης ότι είχε μόνον αγοράσει πίτσα από εκεί, ενώ στην πραγματικότητα είχε εργαστεί κάνοντας αρκετές βάρδιες στο κατάστημα αυτό μαζί με άλλον έναν εργαζόμενο, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον νέο κορονοϊό.

Το ψέμα που οδήγησε σε lockdown

Οι αρχές υπέθεσαν στη συνέχεια ότι ο άνδρας αυτός, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, προσεβλήθη από τον ιό κατά τη διάρκεια πολύ μικρής έκθεσής του, πράγμα το οποίο τους οδήγησε να πιστέψουν ότι το στέλεχος αυτό πρέπει να είναι πολύ μεταδοτικό.

«Ωστόσο η ιστορία τους δεν έβγαζε νόημα. Τους κυνηγήσαμε. Τώρα ξέρουμε ότι είπαν ψέματα», σημείωσε ο Μάρσαλ. «Αν αυτός ο άνθρωπος είχε πει την αλήθεια στις ομάδες ιχνηλάτησης επαφών, δεν θα είχαμε μπει σε εξαήμερη καραντίνα», τόνισε.

«Το να πω ότι βγάζω καπνούς για τις ενέργειες αυτού του προσώπου είναι πολύ λίγο. Οι εγωιστικές ενέργειες αυτού του ατόμου έβαλαν όλη μας την πολιτεία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», συνέχισε.

Νωρίτερα θα αρθούν οι περιορισμοί

Αν και το ξέσπασμα της COVID-19 στην Νότια Αυστραλία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, οι περιορισμοί, πρόσθεσε ο Μάρσαλ, θα αρθούν νωρίς, με την ισχύ της εντολής που δόθηκε στους κατοίκους για παραμονή στο σπίτι να εκπνέει ήδη από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν θα επιτραπεί επίσης να ανοίξουν οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς για το τι είδους τιμωρία μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνδρας αυτός, ο αρχηγός της αστυνομίας Γκραντ Στίβενς δήλωσε ότι δεν προβλέπεται «κάποια ποινή» για την ψευδομαρτυρία στις υπηρεσίες ιχνηλάτησης στην τρέχουσα νομοθεσία, αν και αυτή μάλλον θα αναθεωρηθεί.

«Νομίζω ότι λέω το προφανές, αν πω ότι οι ενέργειες αυτού του προσώπου είχαν έναν ολέθριο αντίκτυπο στην κοινότητά μας», σημείωσε επίσης ο Στίβενς. «Δεν μας έλειπε η δοκιμασία αυτή», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας συμπλήρωσε ότι η ομάδα που ερευνούσε τις πληροφορίες που είχε δώσει αυτός ο άνδρας στην υπηρεσία ιχνηλάτησης επαφών δεν ήταν ικανοποιημένη «από το αίσθημα που είχε αποκομίσει» από την ιστορία του. Ωστόσο ο Στίβενς σημείωσε ότι δεν θα διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το πιθανό κίνητρο του άντρα για την παραπλάνηση της υπηρεσίας ιχνηλάτησης.

Η Νότια Αυστραλία, πολιτεία με 1,8 εκατομμύριο κατοίκους, έχει καταγράψει 25 κρούσματα μέχρι στιγμής από το πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, το οποίο συνδέεται με έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Βρετανία. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί τις ερχόμενες ημέρες.

Η Αυστραλία στο σύνολό της έχει καταφέρει με σχετική επιτυχία να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, μετρώντας μόνον περίπου 95 ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή.

Η πολιτεία της Βικτόρια ανακοίνωσε εξάλλου ότι σήμερα είναι η 21η ημέρα με μηδενικό αριθμό κρουσμάτων, πράγμα το οποίο κατορθώθηκε έπειτα από ένα μαραθώνιο lockdown που είχε επιβληθεί στην πρωτεύουσά της και δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστραλίας, τη Μελβούρνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Βατόπουλου στο Newsbomb.gr: Lockdown τύπου Κίνας τώρα! Κλείστε τα πάντα για 15 ημέρες