ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Κορονοϊού – Pfizer: «Ζητάμε άδεια έκτακτης ανάγκης» - «Πράσινο φως» από την Κομισιόν

Εμβόλιο Κορονοϊού – Pfizer: «Ζητάμε άδεια έκτακτης ανάγκης» - «Πράσινο φως» από την Κομισιόν
pixabay

Εμβόλιο κορονοϊού: Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της ανεύρεσης του εμβολίου που θα βάλει τέλος στην πανδημία. Pfizer και Biontech ζητάνε άδεια έκτακτης ανάγκης για την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ. Η ΕΕ υπέγραψε ήδη τη συμφωνία με τις δυο εταιρίες. «Εξασφαλίσαμε 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις για τους Ευρωπαίους», υποστηρίζει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από την Pfizer και την Biontech ότι το εμβόλιο που ερευνούν κατά του κορονοϊού έχει ως και 90% αποτελεσματικότητα, η ελπίδα επανήλθε στον πλανήτη. Η πανδημία, άλλωστε, έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές και έχει αλλάξει τα πάντα γύρο μας. Ένα εμβόλιο θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για την επιστροφή στην προ κορονοϊού κατάσταση, όμως, οι ειδικοί ξεκαθάρισαν εξαρχής πως όσο ελπιδοφόρα κι αν ήταν τα νέα θα έπρεπε να υπάρχει υπομονή.

Όπως είχαμε αναφέρει από την πρώτη ημέρα που είχαν γνωστοποιηθεί τα νέα για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech, υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια ανάπτυξης ενός εμβολίου. Το τελευταίο, και πιο σημαντικό, είναι αυτό της έγκρισης που λαμβάνει ένα εμβόλιο από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για να μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά.

«Οι ρυθμιστικές αρχές σε κάθε χώρα επανεξετάζουν τα αποτελέσματα της δοκιμής και αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν το εμβόλιο ή όχι. Κατά τη διάρκεια πανδημίας, ένα εμβόλιο μπορεί να λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης πριν λάβει επίσημη έγκριση. Μόλις χορηγηθεί άδεια χρήσης ενός εμβολίου, οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν άτομα που το λαμβάνουν για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο πλανήτης είναι σε πανδημία και ο κορονοϊός έχει επιστρέψει με ένα δεύτερο, πιο ισχυρό, κύμα συνίσταται έκτακτη ανάγκη. Οι δυο εταιρίες κατέθεσαν την Παρασκευή (20.11) την εν λόγω αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αναμένοντας τα αποτελέσματα.

Κρίσιμο το «ναι» από τις ΗΠΑ

Αν δοθεί το «ΟΚ» για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στις ΗΠΑ και να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, επί της ουσίας θα έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να μπει «φρένο» στην πανδημία. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος και σε άλλες εταιρίες που έχουν ανακοινώσει εξίσου μεγάλη αποτελεσματικότητα στα δικά τους εμβόλια που είναι υπό έρευνα.

«Η αίτηση για χορήγηση άδειας στις ΗΠΑ συνιστά ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας για την παροχή ενός εμβολίου κατά της Covid-19 στον κόσμο και έχουμε πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλεια του εμβολίου μας, το οποίο μας δίνει εμπιστοσύνη για τις δυνατότητές του», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας CEO της Pfizer, ΆλμπερτΜπουρλά, σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η χορήγηση της άδειας έκτακτης ανάγκης από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ.

Υπέγραψαν συμφωνία ΕΕ και Pfizer/Biontech

Τη στιγμή, λοιπόν, που έγινε η υποβολή αίτησης για την άδεια έκτακτης ανάγκης, η οποία βασίζεται στο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου που φτάνει στο 95%, ανακοινώθηκε ένα ακόμα σημαντικό νέο το οποίο δείχνει πως το εμβόλιο είναι ακόμα πιο κοντά. Όχι μόνο για την Αμερική αλλά και για την Ευρώπη.

Αυτό γιατί μεταξύ της κοινοπραξίας των Pfizer και Biontech και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεγράφη συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου. Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, έκανε την είδηση γνωστή μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter.

«Αυτή η 5η συμφωνία είναι άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παράσχουμε σε όλους τους πολίτες έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία», έγραψε χαρακτηριστικά η Επίτροπος.

Μάλιστα το tweet της παρέθεσε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιν, η οποία επιβεβαίωσε την υπογραφή της 5ης συμφωνίας αναφέροντας μεταξύ άλλων «θέλουμε να διασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό για τα μελλοντικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους. Συνολικά, έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις μελλοντικών εμβολίων ως τώρα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεταδίδεται τελικά στο Σούπερ Μάρκετ; Όλη η αλήθεια - Τι είπε ο Μαγιορκίνης