ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση Ειρήνη: Όλα όσα έγιναν στο τουρκικό πλοίο που αρνήθηκε τον έλεγχο

Επιχείρηση Ειρήνη: Όλα όσα έγιναν στο τουρκικό πλοίο που αρνήθηκε τον έλεγχο
Operation EUNAVFOR MED IRINI

Νηοψία σε τουρκικό φορτηγό πλοίο προσπάθησαν να κάνουν μέλη της «Επιχείρησης Ειρήνη», με την Άγκυρα να αρνείται να δώσει την άδεια και τη διαδικασία να σταματάει.

Η «Επιχείρηση Ειρήνη», που έχει συσταθεί από τον Μάρτιο του 2020, έχει σαν στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Ειδικότερα, η αποστολή θα μπορεί να διεξάγει, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη.

Μια τέτοια επιθεώρηση πλοίου επιχείρησαν να κάνουν το απόγευμα της Κυριακής (22.11) στελέχη της, όμως, βρήκαν απέναντί τους την άρνηση της Τουρκίας. Ο έλεγχος της «Επιχείρησης Ειρήνη» σε ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο δεν διεξήχθη τελικά από τη στιγμή που δεν δόθηκε το «ΟΚ» από πλευράς του κράτους της Τουρκίας. «Όταν το κράτος σημαίας κατέστησε σαφές ότι αρνήθηκε την άδεια επιθεώρησης του σκάφους, η επιχείρηση IRINI ανέστειλε τις δραστηριότητές της», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «Επιχείρηση Ειρήνη» προχώρησε σε ανακοίνωση για να δώσει διευκρινίσεις, καθώς στα τουρκικά ΜΜΕ υπήρξε όργιο παραπληροφόρησης για το περιστατικό. Στη γειτονική χώρα έστρεψαν τα «πυρά» τους προς τον Έλληνα διοικητή των δυνάμεων της επιχείρησης, με μια γερμανική φρεγάτα να είναι αυτή που επιχείρησε να ελέγξει το ύποπτο τουρκικό πλοίο στην περιοχή ανοικτά της Λιβύης.

Η ανακοίνωση αναλυτικά

«Χθες το απόγευμα, 22 Νοεμβρίου, η Επιχείρηση Ειρήνη επιθεώρησε το Εμπορικό Σκάφος (MV) ROSELINE A, πλοίο με τουρκική σημαία γενικού φορτίου - σε εφαρμογή των ψηφισμάτων 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένου Έθνους - σχετικά με τα όπλα εμπάργκο στη Λιβύη. Το πλοίο αναχώρησε από την Γιαριμάκα (Τουρκία) στις 20 Νοεμβρίου και κατευθύνθηκε προς Μισράτα (Λιβύη).

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Επιχείρηση Ειρήνη (IRINI) κατέβαλε με καλή πίστη προσπάθειες να ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους του οποίου τη σημαία έφερε το πλοίο (σ.σ. Τουρκία). Αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από το κράτος αυτό, η ομάδα της Γερμανικής Φρεγάτας Αμβούργο επιβιβάστηκε στο πλοίο σε διεθνή ύδατα, περίπου 160 ναυτικά μίλια βόρεια του λιμανιού της Βεγγάζης.

Όταν το κράτος σημαίας (σ.σ. η Τουρκία) κατέστησε σαφές ότι αρνήθηκε την άδεια επιθεώρησης του σκάφους, η επιχείρηση IRINI ανέστειλε τις δραστηριότητες κατά τις οποίες δεν βρέθηκαν στοιχεία παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος εκκαθαρίστηκε για να συνεχίσει τη διαδρομή του».

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το Operation EUNAVFOR MED IRINI

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Lockdown: Γιατί δεν θα ανοίξει τίποτα μέχρι την Πρωτοχρονιά